BES’te hazin sona doğru

Çalışanların ücretlerinden uzun yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin beslenmesinin hedeflendiği bir sistem olan BES’te...

BES’te hazin sona doğru

1 Ocak 2017 tarihi itibariyle geçerli olmaya başlayan ve 1 Nisan 2017’de ikinci etaba geçilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkışlar hızlandı.

1 Ocak 2017 tarihi itibariyle, ilk etapta 2 milyon kişinin katıldığı BES’ten yüzde 60 oranında sistemden çıkış yapıldığı Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Başkanı Kişmir tarafından açıklandı.

Hatırlanacağı üzere; 25 Ağustos 2016 tarihli ve 29812 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6740 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Bireysel Emeklilikte Otomatik Katılım (BES) uygulama esasları belirlenmiş olup, 1 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Kademeli olarak geçişin ikinci aşaması olan, kamu sektörü ve özel sektör çalışanları (çalışan sayısı 250 – 999) 1 Nisan 2017’de sisteme dahil olmaya başladı. EGM Başkanı’na göre, “Sisteme girişler maaşların yatacağı gün ile ilgili. Nisan ayında sisteme dahil olacak 4 milyon çalışanın 2,5 milyondan fazlası kamu çalışanı. Kamuda da maaşlar ayın 15’inde yattığı için katılım o gün ve sonrasında gelecektir. Özel sektörde ise maaşlar çalışılan ayın sonunda hak edildiği için onlar 30 Nisan’da sisteme katılacak” diye konuştu.

Çalışanların ücretlerinden uzun yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin beslenmesinin hedeflendiği bir sistem olan BES’te 2 ay içerisinde cayma hakkı kullanılarak çıkışların artacağı yönde bir eğilim mevcut. Bu kanun yürülükte kalmaya devam ettiği sürece her yeni yıl Ocak ve Nisan aylarında tekrar sistemden çıkan kişilerin de dahil edileceğini hatırlatmak isteriz.