Beşiktaş'taki metro kazısında çok sayıda 'kurgan' tipi mezar bulundu

İstanbul Beşiktaş'ta Barbaros Bulvarı'nın hemen yanında süren metro istasyon inşaatında çıkan 'kurgan' tipi mezar buluntuları yeni tartışmalara neden oldu.

Beşiktaş'taki metro kazısında çok sayıda 'kurgan' tipi mezar bulundu

İstanbul Beşiktaş’ta Barbaros Bulvarı’nın hemen yanında süren metro istasyon inşaatında çıkan buluntular İstanbul’un tarihiyle ilgili yeni bilgileri gün ışığına çıkardı.

Metro kazısında şu anda yaklaşık 3 bin 500 yıllık, İstanbul’un en eski mezarlığı kazılıyor. Şimdiye kadar 35 mezar tespit edildi. Mezarların Kuzey Karadeniz step kültürüne ait ‘kurgan’ tipi olduğunun ortaya çıkması, bilim dünyasında İstanbul’da eski Türk ve Altay kültürünün kentteki ilk varlığıyla ilgili yeni tartışmalara neden oldu.

Hürriyet’ten Ömer Erbil‘in haberine göre Beşiktaş’taki arkeolojik kazı sonuçları Türklerin Anadolu’ya girişini 1071 Malazgirt Savaşı’na bağlayan geleneksel tarih bilgisini de sorgulama noktasına getirdi. Şu anki mevcut bulgular ışığında tarihlemenin son tunç çağı ile demir çağının başlangıcı (MÖ 1200 – 1500) olduğu düşünülüyor.

Arkeologlar mesafeli

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Zeynep Kızıltan, konuyla ilgili açıklamasında, dairesel planlı taş yığınlarının Kuzey Karadeniz step yani eski Türk ve Altay kültürlerine ait ölü gömme âdeti olan ‘kurgan’ tipi mezarlar olduğunu belirtti. Ancak arkeologlar bu mezarların etnik olarak kimlere ait olabileceğini bu noktada söylemelerinin zor olduğunu ifade ediyor.

Mezar iskeletleri üzerinde antropologların çalışmaları neticesinde ortaya çıkacak analiz sonuçları bu mezarlıkta yatan ‘en eski İstanbullular’ın kökenlerini tam olarak öğrenilmesini sağlayacak.

Bugüne kadar İstanbul’da ilk kurgan mezar Silivri’de yine İstanbul Arkeoloji Müzesi kazılarında ortaya çıkarılmıştı. Şimdi Beşiktaş’taki kurgan mezarlık ile Silivri’deki mezar arasında nasıl bir ilgi olduğu araştırılacak.