Asgari ücrette karar günü: Patronlar 'sürpriz' beklemiyor!

Milyonlarca emekçinin gözü kulağı bugün Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açıklayacağı 2018 yılı asgari ücret rakamında olacak.

Asgari ücrette karar günü: Patronlar 'sürpriz' beklemiyor!

Yaklaşık 1 aydır görüşmelerine devam eden Komisyon, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirlemek için bugün son toplantısını gerçekleştirecek.

Görüşmeler öncesi konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu zaten halihazırda sefalet düzeyinde yaşayan emekçilerden ‘fedakarlık’ beklediklerini söyleyerek, patronların iktidarı olduklarını tekrar hatırlatmıştı.

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ise Bakan Sarıeroğlu’nun emek düşmanı sözlerine “Asıl fedakarlığı sermaye düzeni ve AKP yapmalıdır. Her yıl milyarlarca lirayı sermayeye aktaran, finansal oyunlarla emekçilerin zenginliklerini cebe indiren, emperyalizmle kirli pazarlık masası kuran AKP ve sermaye düzeni, emekçiden aldıklarını geri vermelidir.” diyerek yanıt vermişti.

TİSK’E ‘SÜRPRİZ’ OLMAYACAK

Komisyon görüşmelerinde patronları temsilen bulunan TİSK’in Genel Sekreteri Akansel Koç ise, Türk-İş’in TÜİK’in açıkladığı asgari geçim standardı rakamına paralel olarak 1893 liralık talebi için “Türkiye gerçeklerine uygun bir rakam değil” açıklamasında bulunmuştu.

2015 yılında yapılan zammı bile henüz sindiremediklerini söyleyen Koç, “Bizim teklifimizi uygun görüyorlar” diyerek Hükümet’in açıklayacağı ücretin bekledikleri sefalet düzeyinin üzerine çıkmayacağının sinyalini vermişti.

Halen brüt bin 777 lira, net bin 404 lira olan asgari ücretin, ortalama yüzde 12 enflasyon dikkate alınarak zam yapılması halinde brüt bin 990 lira, net bin 572 lira olması tahminler arasında yer alıyor.

NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

http://gazetemanifesto.com/2017/12/02/turkiye-komunist-hareketinden-asgari-ucret-aciklamasi-fedakarligi-siz-yapin-sarraftan-aldiginizi-emekciye-verin/