AKP'den utanç verici Nuriye ve Semih açıklaması

Açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın işe iade taleplerine kulak tıkayan AKP, iki eğitimcinin eylemlerine destek verenleri "ölüme sürüklemek"le suçluyor.

AKP'den utanç verici Nuriye ve Semih açıklaması

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, KHK ile görevlerinden ihraç edilen açlık grevindeki tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın eylemine hiç kimsenin desteklememesini isteyerek, “Eğer desteklerseniz bunları ölüme sürüklersiniz” dedi. Durumu giderek kritikleşen iki eğitimcinin işlerine iade hakkını vermeyen AKP’nin talepleri karşılamak yerine açlık grevine destek verenleri suçlamaya çalışması tepkiye neden oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçesi kabul edilirken, görüşmelerde  Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın durumu da gündeme geldi.

“Sıkıntılı evrenin ötesine geçti”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’a, bu konuda çağrı yaparak şöyle konuştu: “Biri akademisyen, diğeri öğretmen olmasına rağmen bir türlü haklarına sahip çıkmadığınız 2 isim; biri Nuriye Gülmen, diğeri Semih Özakça. Her ikisi de OHAL KHK’larıyla ihraç edildi, işlerini istedikleri için oturma eylemi başlattılar, ardından açlık grevine girdiler. İhraç edildiler, haklarında hiçbir soruşturma dahi yoktu ihraç edilirken, açlık grevine başlayınca apar topar suçlu ilan edildiler, cezaevine atıldılar. Semih şu anda evinde, Nuriye ise hastanede açlık grevini sürdürüyor, tutukluluğu sürüyor. Artık sıkıntılı evrenin de ötesine geçilmiş durumda. Buradan bir kez daha Bakanlığınızın bir an önce devreye girmesi, bu 2 genç eğitimcinin açlık grevine son verilmesini sağlayacak koşulların yani işe iadelerinin sağlanması gerekiyor. En azından bu 2 öğretmen ve akademisyenin durumlarının kurulan OHAL komisyonu tarafından öncelikli olarak değerlendirilmesi konusunda sizin inisiyatif almanızı rica etmekteyiz.”

HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan da, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevlerinde 234’cü günde olduklarını, ölümün eşiğinde olan iki eğitimciden bahsettiklerini söyledi. Paylan, Milli Eğitim Bakanı Yılmaz’a, “Onların yaşaması için gerçekten sizin bir adım atmanıza ve Hükûmetinizin bir adım atmasına ihtiyaç var çünkü ölüm sınırındalar. Göz göre göre Nuriye ve Semih ölmesinler. Bununla ilgili bir adım atmayı düşünüyor musunuz?” diye seslendi.

“Orada komisyon var”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken Gülmen ve Özakça’nın durumuna ilişkin “Hiç kimsenin bunların bu eylemini desteklememesi lazım. Eğer bunların eylemini desteklerseniz bunları ölüme sürüklersiniz” dedi.

HDP’li Paylan’ın, “O zaman görevlerine iade edin” demesi üzerine de Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, “Bakın, mücadele doğrudur ama mücadele demokratik yapılmalıdır, hak hukuk içerisinde. Hiç kimsenin kendisini öldürme hakkı dahi yoktur dolayısıyla burada bir haksızlık yapılmaktadır. Öğretmenler o haksızlığı önce kendisine yapmakta. Bunun yanlış olduğunu ben söylüyorum, herkesin de söylemesi lazım” diye konuştu. HDP’li Paylan, “Görevlerine iade edin” diyerek bir kez daha söze girince Bakan Yılmaz, “Orada komisyon var, komisyona başvursunlar yanıtı verdi.