AFP: Irak ordusu Kerkük'e operasyon başlattı

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’ü Peşmerge güçlerinden geri almak için askeri harekat başlattığı iddia ediliyor. AFP ajansı son dakika olarak duyurduğu haberi bölgedeki bir askeri kaynağa dayandırdı. Irak ordusundan ajansa konuşan ve ismi açıklanmayan bir general, “Haziran 2014’te yaşanan olaylar esnasında Irak ordusunun kaybettiği bölgeleri geri almak için operasyon başladı” ifadesini kullandı. Öte... View Article

AFP: Irak ordusu Kerkük'e operasyon başlattı

Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’ü Peşmerge güçlerinden geri almak için askeri harekat başlattığı iddia ediliyor. AFP ajansı son dakika olarak duyurduğu haberi bölgedeki bir askeri kaynağa dayandırdı.

Irak ordusundan ajansa konuşan ve ismi açıklanmayan bir general, “Haziran 2014’te yaşanan olaylar esnasında Irak ordusunun kaybettiği bölgeleri geri almak için operasyon başladı” ifadesini kullandı.

Öte yandan, Kerkük’e çok sayıda Peşmerge’nin gönderildiği ifade edildi. Reuters haber ajansı bölgeye gönderilen Peşmerge sayısının ‘on binler’ olarak niteledi.

IKBY’den açıklama

Öte yandan IKBY Başkan Yardımcısı Kosret Resul, ‘Bağdat’ın tehditlerinden korkmadıkları’nı belirterek, çatışma yaşanmaması için uluslararası topluma devreye girme çağrısı yaptı.

Rûdaw’a konuşan Resul, “Irak hükümeti tehditlerde bulunuyor ve Kerkük yakınlarına güç yığmış durumda. Ancak sorunlar tehdit ve güç kullanmakla çözülmez” dedi.

Kürdistan Peşmerge Genel Komutanlığı’ndan Kerkük’teki durum hakkında yapılan açıklamada da, tehditlerin kabul edilmeyeceği vurgulandı. Açıklamada, Iraklı güçlerle Haşdi Şabi’nin Kerkük çevresindeki hareketliliğine vurgu yapılarak, “Dün gece Heşdi Şabi güçleri ile Irak ordusuna bağlı bazı güçler, özellikle Kerkük çevresinde, peşmergenin denetimindeki bölgelere saldırı amacıyla hazırlık ve hareketlilik halinde olmuştur. Savaşa ve kan dökülmesine karşıyız ama tehdit, saldırı ve savaş naralarını da kabul etmiyoruz.” denildi.