81 ilin valisine 'Gezi' uyarısı

Jandarmadan devlete gerici müfredata karşı eylemlerin 2013 Haziran Direnişi eylemlerine dönebileceği istihbaratı geldi.

81 ilin valisine 'Gezi' uyarısı

AKP’nin eğitimde dinselleştirme politikası kapsamında özellikle gerici müfredat saldırısıyla vites yükselttiği son dönemde tepkiler dinmezken, jandarmadan eylemlerin büyüyüp ‘Gezi’ye benzeyebileceği yönünde 81 ilin valisine istihbarat uyarısında bulunduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz hafta 81 ilin valisi ile gerçekleştirilen toplantıda jandarma istihbarat görevlileri valilere, müfredat ve eğitimde dinselleşme tartışmaları üzerinden “sol grupların Gezi eylemlerine benzer eylemler yapabileceği” uyarısında bulunduğu belirtildi. Toplantıda ayrıca üniversitelerde siyasi faaliyetlerin önceden engellenmesi ve okullarda uyuşturucu ile etkin mücadele talimatı verildi.

Cumhuriyet’te Ozan Çepni’nin haberine göre, MEB’in Atatürk’e ilişkin bölümlerin daraltıldığı, evrimin çıkartıldığı ve cihat kavramının eklendiği dini ağırlıklı yeni müfredatı, sınav sistemi tartışmaları ile gündemden düşse de devletin öncelikleri arasında yer almaya devam ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla 11-12 Ekim tarihlerinde 81 ilin valisi ile gerçekleştirilen “2017 Valiler Buluşması” toplantısının gündeminde de eğitime ilişkin konular yer aldı. Edinilen bilgiye göre valilere, ilköğretimden üniversiteye kadar eğitim alanlarındaki ‘tehdit’lere ilişkin uyarılarda bulunuldu. Valilere sol grupların müfredat ve devlet politikasında dinselleşme üzerinden Gezi eylemleri benzeri bir eylem düzenleme planlarının olduğu anlatıldı. Bu kapsamda valilerle, MEB’in yeni müfredatı ve eğitimde dinselleşme tepkilerine karşı önlemler tartışıldı.

Üniversitede ‘önceden engelleyin’ talimatı

Toplantıda yapılan sunumun bir diğer maddesini KHK ile akademisyen ihraçlarının ardından tepkilerin devam ettiği üniversiteler oluşturdu. Bu konuda üniversitelerde herhangi bir olay yaşanmamasını isteyen İçişleri, valilere üniversitelerde siyasi faaliyetleri öncesinden engelleme talimatı verdi.