Yeni "torba yasa": AKP halka kaşıkla patronlara kepçeyle dağıtıyor

AKP, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunacağı torba yasa tasarısı ile halka kaşıkla patronlar kepçeyle dağıtmayı sürdürüyor.

Yeni

AKP, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunacağı torba yasa tasarısı ile halka kaşıkla patronlar kepçeyle dağıtmayı sürdürüyor. Genel Sağlık Sigortası borçlarının silinmesi ve yaşlılık aylıklarında kesintilerin kaldırılması düzenlemelerinin arasında çocuk işçilik resmileşiyor. Torba yasada stajyer öğrenciler ve çırakların çalıştırılmasını özendiren hükümler var.

Çocuk işçilik resmileşiyor, öğrenciler ucuz işgücü olacak

Torba yasada, meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversitede okuyan öğrencilerin staja yönlendirilmesi için düzenlemeler yer alıyor. Böylece, meslek lisesi öğrencileri başta olmak üzere öğrencilerin ucuz işgücü olması sağlanacak. Düzenlemeyle, stajyer öğrencilere asgari ücretin 3’te 1’i oranında yani yaklaşık 433 TL ücret verilecek. Bu ücretin bir kısmını devlet, bir bölümünü de işveren karşılayacak. Staj yapan öğrencilerin tamamı sigortalı yapılacak ve sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacak.

Öte yandan, çocuk işçiliğin kolaylaştırılması için zorunlu eğitimin dışında olan çıraklık eğitimi, bu kapsama dahil edilecek. 13-14 yaşındaki bir çocuk, bir taraftan çıraklık eğitimine başlarken diğer yandan liseye gidecek. Böylece çocuk işçilik de resmiyet ve yaygınlık kazanmış olacak.

“Paralel yapı” unutulmadı

AKP, kaçak yapılara, kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ve ilgili ev sahibinin muvafakat vermesi kaydıyla, elektrik ve su bağlanması için de adım atıyor. Bu düzenlemeyle kentsel dönüşümün hızlandırılması hedefleniyor.

Öte yandan, torba yasa taslağında “paralel yapı” da unutulmadı. Terörizmin finansmanıyla mücadelenin daha iyi yapılması için şirketlere kayyum atanabilecek.

Halka kaşıkla

Yeni torba yasa ile 5 milyon gencin 9 milyar liralık prim borcu silinecek.
AKP’nin seçim vaatlerinden olan düzenlemeyle, 18-29 yaş arasındaki 5 milyon gencin 9 milyar liralık GSS prim borcu sıfırlanacak. Ayrıca 65 yaş üstü olup yaşlılık aylığı alanlar için hanehalkı geliri kriteri de kaldırılacak.