TFF, "Çocuklar ölsün maça da gelmesin" dedi

TFF'nin Amedspor'a verdiği cezaya ilişkin olarak çıkan haberlerin kamuoyunda tartışmalara ve bilgi kirliliğine neden olduğu belirtilerek cezanın gerekçesi savunuldu.

TFF,

Türkiye Futbol Federasyonu’ndan (TFF) yapılan açıklamada, 28 Ocak’ta Türkiye Kupası’nda Medipol Başakşehir ile Amed Sportif Faaliyetler arasında İstanbul’da oynanan karşılaşmada yaşanan olaylar nedeniyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) tarafından Diyarbakır temsilcisine verilen bir maç seyircisiz oynama cezasının kamuoyunda tartışmalara ve bilgi kirliliğine neden olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Amed Sportif Faaliyetler Kulübüne Futbol Disiplin Talimatı’nın 42. maddesindeki ayrımcılık-ideolojik propaganda yasağını ihlali nedeniyle aynı maddenin 3. fıkrası uyarınca ve ihlalin bu sezonda 6. kez gerçekleştirilmesi nedeniyle tekerrür hali dikkate alınarak bir maç seyircisiz oynama cezası verilmiştir. Söz konusu disiplin cezası, ‘Barikat burada dimdik ayakta…, Her yer Sur, her yer direniş… Her yer Cizre, her yer direniş…, Çocuklar ölmesin maça gelsin…’ sloganları nedeniyle verilmiştir ve cezaya neden olan olaylar Ziraat Türkiye Kupası müsabakasında gerçekleştiği için Futbol Disiplin Talimatı’nın 99/4 maddesi gereği yine Ziraat Türkiye Kupası müsabakasında uygulanacaktır.”

TFF’nin açıklamasında Amedspor’un taraftar grubu olan “Barikat” grubunun adı geçen “Barikat burada dimdik ayakta” ve “Çocuklar ölmesin maça gelsin” başta olmak üzere tezahüratları siyasi ve ideolojik olarak değerlendirmesi skandal niteliğinde.

TFF Hukuk Müşavirliği’nin, müsabakayla ilgili sevkini 29 Ocak’ta yaptığı ve PFDK’nın, sevkten sonraki ilk rutin toplantısında (2 Şubat) kararı aldığının hatırlatıldığı açıklamada, “Bu vesileyle profesyonel liglerimizde sevklerin salı günleri, Ziraat Türkiye Kupası’nda ise cuma günleri yapıldığını, PFDK’nın salı ve perşembe günleri toplandığını özellikle belirtmek isteriz. Bunun yanında Ziraat Türkiye Kupası çeyrek ve yarı final kura çekiminin, dün saat 14.30’da yapılacağı 30 Ocak’ta kamuoyuna duyurulmuştur” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, konuyla ilgili PFDK kararının, statü ve talimatlara uygun olarak alındığı ve kulübün alınan karara itiraz hakkının bulunduğu da belirtildi.