Tarih Vakfı 25. yılında emek tarihini masaya yatırıyor

Tarih Vakfı 25. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği sohbetlerde Emek Tarihi'ni masaya yatırıyor.

Tarih Vakfı 25. yılında emek tarihini masaya yatırıyor

Tarih Vakfı 25. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlediği sohbetlerde Emek Tarihi’ni masaya yatırıyor.

12 Mayıs’ta araştırmacılar Yavuz Selim Karakışla ve Süreyya Algül’ü ağırlayacak olan vakıfta, “Osmanlı Kadınlarının Çalışma Hayatına Girişi” ve “Türkiye’de Emek Tarihi Yazımında Sorunlar, Sınırlılıklar ve İmkânlar” başlıkları tartışılacak.

Tarih yazımının sınırlarından ve söylemlerinden kaygılı bir grup tarafından kurulan Tarih Vakfı, 25. yılını kutluyor. Aradan geçen sürede resmi tarih ve versiyonlarından kurtulma, tek yönlü ve sesli anlatı ve kaynakları çeşitlendirmeye çalışıp ve zihin açıcı yeni sorulara yönelten teorilerle çoğul tarihler peşine düşülmesine öncülük eden Vakıf, yayınlar, çalıştaylar, seminerler ve araştırma projeleri ile tarih yazımına katkıda bulunuyor.

Vakıf Perşembe Konuşmalarında önümüzdeki hafta emek tarihini masaya yatıracak. Konuşmacılar ise Yavuz Selim Karakışla ve Süreyya Algül. Osmanlı İmparatorluğu’nun toplumsal ve iktisadi tarihi hakkındaki çalışmalarıyla bilinen tarihçi Karakışla, “Osmanlı Kadınlarının Çalışma Hayatına Girişi (1869-1923)” konuşmasıyla dinleyicileriyle buluşacak.

“Türkiye’de Sendika Siyaset İlişkisi” üzerine çalışmalarıyla bilinen Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim elemanı Süreyya Algül ise, “Türkiye’de Emek Tarihi Yazımında Sorunlar, Sınırlılıklar ve İmkanlar” başlıklı bir konuşma yapacak.

Tarih Vakfı’nın Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü adresindeki Marmara Belediyeler Birliği Binasında 12 Mayıs Perşembe saat 18.00’da gerçekleşecek olan etkinlik herkese açık ve ücretsiz olacak.

Konuşmacılardan Yavuz Selim Karakışla’nın “Eski İnsanlar: Osmanlı Toplumsal Tarih Yazıları (1876-1926)”, “Eski İnsanlar, Eski Cemiyetler: Osmanlı Toplumsal Tarih Çalışmaları (1904-1926)”, “Eski Hayatlar, Eski Hatıralar: Osmanlı İmparatorluğu’nda Belgelerle Gündelik Hayat (1760-1923)”, “Savaş Yıllarında Çalışan Osmanlı Kadınları: Kadınları Çalıştırma Cemiyeti (1916-1923)” başlıklı kitapları bulunuyor.

Süreyya Algül’ün ise “Türkiye’de Sendika Siyaset İlişkisi: DİSK Örneği (1967-1975)” adlı bir kitabı bulunuyor.