Syriza'nın özelleştirme dalgasına Çin desteği

Yunanistan'ın en büyük limanı olan Pire Limanı'nın özelleştirilmesi tamamlandı.

Syriza'nın özelleştirme dalgasına Çin desteği

coscoYunanistan’ın en büyük limanı başkent Atina yakınlarındaki Pire Limanı, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen imza töreniyle özelleştirilerek resmen Çin’in Cosco Group Limited şirketine satıldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cosco Group Limited şirketi  başkanı Xu Lirong ve özelleştirmeden sorumlu Yunanistan Varlık Kalkınma Fonu  (TAIPED) Başkanı Sergios Piçiorlas’ın imzaladığı anlaşmaya göre, şirket limanın yüzde 66’lık hissesine sahip olacak.

İlk olarak limanın yüzde 51 hissesi için 280 milyon 500 bin avro ödeyecek Cosco, zorunlu yatırımları yapmasının ardından 5 yıl sonra 88 milyon avro ödemede bulunarak yüzde 16’lık hisseyi de satın alacak. Böylelikle, Cosco,  2052 yılına kadar limanın yüzde 66’lık hissesine ve ruhsat haklarına sahip olacak. Çin şirketi ayrıca Pire limanının genişletilip modernleştirilmesi için 350 milyon avroluk yatırım yapmayı taahhüt etti.

İşçiler karşı çıktı

Ülkede yaşanan göçmen krizi nedeniyle haftalardır 5 bin sığınmacıyı konuk eden Pire Limanı’nın özelleştirilmesine karşı çıkan liman işçileri, Atina’nın merkezinde polisle çatıştı.

Yunan basınına göre, özelleştirmenin durdurulması talebiyle Klathmonos  Meydanı’ndan meclis binasının bulunduğu caddeye ilerleyen liman işçileri,  barikatları aşarak Başbakanlığa yürümek isteyince Yunan polisi göstericilere göz  yaşartıcı gaz ile müdahalede bulundu.

Çipras’ta “İpek Yolu’nu kısaltan” özelleştirme heyecanı

Çipras, anlaşma sonrası yaptığı açıklamada, Yunanistan’ın doğu ile batı arasında bir köprü olmayı arzuladığını ifade ederek, “Bu anlaşma ile meşhur İpek Yolu daha da kısalacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın Yunanistan’ın kritik bir döneminde gerçekleştiğine dikkati  çeken Çipras, yatırımların ülke için büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

Lirong da, liman için planladıkları yeni yatırımlara işaret ederek, “Limanı Akdeniz’in en büyük konteyner merkezi haline getirmek istiyoruz. Pire’yi Akdeniz’in incisi haline getireceğiz” dedi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı daha fazla özelleştirme istiyor

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Çin’den daha fazla yatırm beklediklerini açıkladı.

Pavlopulos dün COSCO Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Xu Lirong ile bir araya geldi.

Pavlopulos görüşmede yaptığı açıklamada, Pire limanındaki işbirliği projesinin Çin-Yunanistan işbirliğinde yeni bir başlangıç olacağına işaret ederek, Çin’den daha fazla yatırım beklediklerini, ikili ilişkileri yeni düzeye taşıyacaklarını bildirdi.

Bahsi geçen projenin Çin’in Yunanistan’daki en büyük yatırım projesi olduğuna dikkati çeken Pavlopulos, projenin büyük siyasi ve ekonomik önem taşıdığını söyledi. Pavlopulos, kültür, eğitim ve yatırım gibi çeşitli alanlarda Çin’le işbirliğini pekiştirmeye hazır olduklarını bildirdi.

Ayrıca Çin’in Yunanistan Büyükelçisi Zou Xiaoli yaptığı açıklamada, bahsi geçen projenin yatırım, personel değişimi ve ticaret gibi çeşitli alanlarda iki ülkenin etkileşimini pekiştirebileceğini, böylece Yunanistan’ın Batı-Doğu ticaret geçidi haline gelebileceğini vurguladı.

Çin krizi fırsata çevirme peşinde

Çin Başbakanı Keqiang Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’a gönderdiği mesajda Yunanistan-Çin ilişkilerinin önemine ve Yunanistan-Çin stratejik ortaklık ilişkisinin daha fazla geliştirilmesi potansiyeline vurgu yaptı.

Aleksis Tsipras’ın Çinli mevkidaşından gelen daveti kabul ettiği öğrenildi.

Böylece Yunanistan Başbakanı Tsipras’ın Haziran ayında Pekin’i ziyaret etmesi bekleniyor.