“Su gibi” grevler geliyor

İki su firmasında işçiler toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca grev kararı aldı.

“Su gibi” grevler geliyor

Uluslar arası tekellerde biri olan Nestle’de sular durulmuyor. Nestle Su ve Erikli Su fabrikalarında Türk-İş’e bağlı Tek Gıda İş üyesi işçiler grev kararı aldı. Bursa’nın Kestel ilçesinde kurulu olan Erikli Su fabrikasında işçileri temsilen yönetimle Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerini yürüten Tek Gıda İş sendikası görüşmelerden sonuç alamayınca “grev kararı” aldı.

310 işçi adına yapılan görüşmelerde fabrika yönetimi işçilerin isteklerini kabul etmezken, Tek Gıda İş Genel Sekreteri Mustafa Akyürek konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Nestle Gıda’dan talep ettiğimiz ücretleri Nestle Su ve Erikli Su’dan da talep ettik. Böylece aynı şirkete bağlı kurumlar arasında ücret farklarına bağlı bir rekabet ortamının oluşmasını engellemek istedik.”

İşçiler birinci yıl için yüzde 7’lik bir ücret artışı talep edilirken, asgari ücretli bir işçi için seyyanen 555 TL, her kıdem yılı için 20 TL ve ikinci yıl ise enflasyon+5 puanlık bir ücret artışı talep ettiler. Bu ücret artışı ile Nestle’nin diğer fabrikalarıyla işçilerin ücreti yakınlaşacak.

Nestle’nin ana fabrikasında 21 Haziran’da 900 işçi greve çıkarken, Nestle’nin Erikli ile ortaklık kurması sonucunda oluşan Erikli Su ve Nestle Su fabrikaları oluştu. Bu fabrikalarda yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de sonuç alınamazken, Erikli Su için grev kararı çıktı.

“Kararlılığımız sınanmasın”

Tek Gıda İş sendikası Genel Sekreteri Mustafa Akyürek görüşmelere hazır olduklarını bildirirken, ancak görüşme sağlanamazsa greve çıkılacak. Akyürek açıklamasında “kararlılığımızı sınamasınlar, işçilerin menfaati için her şeyi yaparız” şeklinde konuştu.

Nestle Su işletmesinde yapılan görüşmelerde çıkmaza girerken, arabuluculuk görüşmeleri sonucu bir ortaklaşma sağlanamazsa, iki haftaya kadar “grev kararı” alınacak.