Soma’da sendika şube başkanı, işvereni savundu

Soma'da işten çıkartılan madencilerin, iş mahkemesine açtıkları davada, tanıklık yapan sendika yöneticisi işçi yerine işvereni savundu.

Soma’da sendika şube başkanı, işvereni savundu

Soma’da işten çıkartılan madencilerin, iş mahkemesine açtıkları davada, tanıklık yapan sendika yöneticisi işçi yerine işvereni savundu.

Türkiye’nin bu güne kadar yaşadığı en büyük iş kazası Soma’da 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da meydana gelen ve ocağın içinde kalan 301 madencinin yaşamını yitirdiği iş cinayeti sonrasında ocağa yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan İmbat A.Ş.’de, geçtiğimiz aylarda “ekonomik gerekçeler” öne sürülerek 29 işçi çıkarılmıştı.

İşçiler işe geri dönmek üzere başlattıkları direnişte, maden alanında günlerce kurdukları çadırda nöbet bekleyerek mücadele yürütürken, CHP Grup başkan vekili Özgür Özel’in girişimi ile eylemi sona erdirirken madencilerden Volkan Çetin, Öncü Çetin ve Gökhan Ayaydın, işe iade davası açmıştı.

Patronun “tanığı”

Soma İş Mahkemesi’nde dün görülen davanın duruşmasında, Türk- İş’e bağlı Maden- İş Sendikası Soma Şube Başkanı Recep Satır, işveren avukatlarının isteği üzerine tanık olarak dinlendi.

Sendika yönetimine “seçilmeden” önce tanıklık yaptığı şirkette çalışırken disiplin kurulunda yer alan ve işten çıkarmaların altında imzası bulunan Recep Satır, davacı madencileri tanıdığını ancak tam olarak ne iş yaptıklarını bilmediği söyledi. İşten çıkarmalarını olduğu zaman işyeri temsilcisinin kendisini aradığını anlatan Recep Satır “Ben de ondan olaya müdahil olmasını istedim ancak madenci arkadaşlar bizleri yanlarında istememişler. Daha sonra davacının da aralarında bulunduğu bu kişilerin ifadeleri alınmış ve disiplin kuruluna gönderilmişler. Ben aynı zamanda disiplin kurulu üyesiyim. Arkadaşların ifadelerini bizzat aldım. Biz de işyerinde verdikleri ifadeleri dikkate alıp, davacıya tüm haklarının ödenmesi şartıyla, iş akdinin feshine karar verdik.” ifadelerini kullandı.

İşçinin beyanına itibar etmemiş!

Söz alan maden işçilerinin avukatı Alihan Pilaf’ın, Satır’ın işçi sendikası şube başkanı olduğunu hatırlatarak yönelttiği “Olay tarihinde yoktum diyorsunuz. Disiplin kurulunda, oy birliğiyle karar almışsınız. Neden işçilerin beyanlarını dikkate almadınız?” sorusu üzerine Recep Satır, işçi yerine işvereni savundu.

Recep Satır’ın, “Sendika yönetimine seçilmeden önce, İmbat Madencilik’te işyeri temsilcisiydim. Aynı zamanda usta olarak çalışıyordum. Davacının iş sözleşmesinin feshine oy birliğiyle karar verdik. İddialar daha ağır bastığı için, davacının beyanına itibar etmedik” sözleri salonda bulunan işçiler ve avukatlarının tepkisine neden oldu.

Gerekeni mahkemede söylemiş!

Mahkemede verdiği ifadenin ardından kendisine yönelik eleştirilere yanıt vermek istemeyen Maden- İş Sendikası Şube Başkanı Recep Satır, “Gerekeni mahkemede söyledim. Orada ne yaşandıysa söyledim. İfademi verdim” dedi.

İşten çıkarılan madencilerin avukatı Alihan Pilaf da “Sendika, özellikle havzadaki tutumuyla ilgili şirketlere payanda olmaya devam ediyor. Katliamın yaşandığı ocakta bütün işçilerin sendika üyesi olması buna rağmen sendikanın orada yönetimle ortak iş yapması katliamın yaşanmasında birinci derece sorumlu olduğunu gösteriyor. Gözle görülen birçok eksiklik olmasına rağmen sendika burada sesini çıkarmamış. Davada da İmbat A.Ş.’de disiplin kurulundaki sendika şube başkanının işçilerin dediğini dikkate almadan işverenin talimatı doğrultusunda hareket edip oy birliğiyle işten atması bu sendikanın, nasıl bir tutum içerisinde olduğunu gözler önüne seriyor.” dedi.