Soma faciasında ölen madencinin ailesine icra takibi!

Özay Eren’in anne, baba ve 7 kardeşine, 395 bin lira tazminat ödemeye mahkum olan ancak parayı ödemeyen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aileye icra takibi başlattı.

Soma faciasında ölen madencinin ailesine icra takibi!

Manisa’nın Soma İlçesi’nde iki yıl önce meydana gelen maden faciasında yaşamını yitiren Özay Eren’in anne, baba ve 7 kardeşine, 395 bin lira tazminat ödemeye mahkum olan ancak parayı ödemeyen Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aileye icra takibi başlattı.

Soma’da 13 Mayıs 2014’te Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye bağlı maden ocağında yaşanan maden faciasında 301 işçi hayatını kaybetmişti. Maden katliamı sonrasında, adli soruşturmada suçları olduğu gerekçesiyle, 6’sı tutuklu 46 sanık hakkında dava açıldı. Bir yandan da 301 madencinin aileleri tazminat davaları açtı. Ailelerin isteği üzerine şirketini mal varlığına ihtiyati haciz kararı uygulandı.

Hem tazminatı ödemedi hem de aileyi icraya verdi

Soma İş Mahkemesi, geçen Aralık ayında, ailelerin açtığı ilk tazminat davasını sonuçlandırdı. Mahkeme, ölen Özay Eren’in, anne ve babası için 75’er bin lira, 7 kardeş için de 35’er bin lira tazminat ödenmesi istendi. Özay Eren’in eş ve çocukları için de, ayrıca mahkemenin devam ettiği öğrenildi. Ancak Soma A.Ş, tazminatları ödemedi. Buna rağmen şirketin avukatları kazandıkları tazminatı alamayan Özay Eren’in ailesine karşı, icra takibi başlattı. Şirket avukatları, madencinin kardeşlerinin istediği 40 bin lira tazminat yerine Soma İş Mahkemesi’nin 35 bin liraya hükmetmesi üzerine, arada kalan 5 bin liralık fark için vekalet ücreti almaya hak kazandı. Yedi kardeş için toplam 8 bin 300 lira tutan bu vekalet ücreti için şirketin avukatları, icra müdürlüğüne başvurarak ölen madencinin kardeşlerinden tahsilat yapılmasını talep etti.

Karar sonrasında yaşananlara tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Bu girişim, Soma A.Ş’nin ölmüş madencinin ailesine karşı ne kadar acımasız ve duygusuz olduğunu gösteriyor. Şirket dirisine sahip çıkmadığı maden şehitlerinden geriye kalan ailelerine de bırak sahip çıkmayı, onları da daha da yaralayan bir tavırla hareket ediyorlar” dedi.

Şirketin hilesi raporda ortaya çıktı

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin ölen madencilerinin ailelerinin dava açıp kazanacağı tazminatları ödememek için şirketin uyguladığı yöntem ise Sayıştay raporunda ortaya çıkmıştı. Rapora göre, ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin, faciadan 36 gün sonra, işçi ailelerinin tazminat alacaklarına karşı hileli (muvazaalı) bir yönteme başvurdu. Şirketin TKİ’den gelecekte çıkartacağı kömür için aldığı 182 milyon 134 bin 867 lirayı, bir bankaya temlik gösterdiği, bankanın da buna istinaden başlattığı icra takibiyle, ailelere göre öncelikli alacaklı durumuna geldiği saptanmıştı.