Rusya'dan Erdoğan'a cevap: 'Kürtler Suriye'de ateşkes dışında tutulmalı' demek saçmalık

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt güçlerin Suriye'de ateşkes kapsamı dışında bırakılması gerektiği” yönündeki açıklamalarını “saçmalık” olarak nitelendirdi.

Rusya'dan Erdoğan'a cevap: 'Kürtler Suriye'de ateşkes dışında tutulmalı' demek saçmalık

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt güçlerin Suriye’de ateşkes kapsamı dışında bırakılması gerektiği” yönündeki açıklamalarını “saçmalık” olarak nitelendirdi. Bogdanov, Suriye’deki ateşkes planının alternatifi olabilecek başka planlar konusunda görüşmeler yapmadıklarını da vurguladı.

RİA Novosti haber ajansının sorularını yanıtlayan Bogdanov, Erdoğan’ın Suriye’de ‘PYD ve YPG’nin ateşkes kapsamı dışında tutulması gerektiği’ yönündeki açıklamasına dair bir soru üzerine “Bu tam bir saçmalık.” yorumunu yaptı.

Öte yandan Bogdanov, Suriye-Türkiye sınırında tampon bölge oluşturulması ya da Suriye’ye kara operasyonu için bloklar kurulmasına yönelik girişimlerin ‘endişe verici’ olduğunu söyledi ve “Bu adımlar Suriye krizini derinleştiriyor.” dedi.

“Ateşkese katılmayanları ABD’yle birlikte bombalayacağımızı düşünüyorum”

Bogdanov, açıklamasında bazı Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarının, Suriye’de ateşkesin El Nusra’yı kapsamaması halinde kendilerinin de ateşkese katılmayacaklarını açıklamalarına dair bir soruya yanıt olarak ise “Demek ki (onları) bombalayacağız. Ateşkese katılmayanları ABD’yle birlikte bombalayacağımızı düşünüyorum. Bu, ortak bildirimizde yazıyor.” yanıtını verdi.

“Hangi silahlı gruplara karşı hava saldırısı düzenlenmeyeceğini ABD ile birlikte belirleyeceğiz”

Bogdanov ayrıca, Suriye’de 27 Şubat’tan itibaren hangi silahlı gruplara karşı hava saldırısı düzenlenmeyeceğini ABD ile birlikte belirleyeceklerini anlattı: “Suriye’de savaşan tüm grupların 26 Şubat öğlene kadar ateşkese bağlı kalacaklarını bize ve ABD’li partnerlerimize bildirmeleri gerekiyor. Bunun ardından Rus ve Amerikalı askerleri yetkililer, bu grupların yerlerini haritalar üzerinde birlikte belirleyecek. Bu gruplara karşı ne Rus hava kuvvetleri ne de ABD öncülüğündeki koalisyon saldırı düzenlemeyecek.”

Bogdanov’dan Kerry’ye “B Planı” cevabı

Bogdanov, Valday Kulübü’nün düzenlediği bir konferanstaki konuşmasında ise “ABD’nin de aralarında olduğu bazı Batılı partnerlerimizin, ortada bir ‘B Planı’nın olduğunu söylemeleri bizi endişelendiriyor. Biz bu plana dair ne bir şey biliyoruz ne de böyle alternatif planlar hakkında görüşmeler yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bogdanov şu vurguyu yaptı: “Nitekim şu anda (Suriye’de) hakikat anına, yani ateşkese ciddi anlamda yaklaştık. O nedenle yapılması gereken, üzerinde anlaşmaya varılan ateşkesin hayata geçmesine odaklanmak.”

Daha önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bu haftasonu başlaması planlanan ateşkesin işe yaramaması halinde Suriye’nin bölüneceği bir ‘B Planına’ geçilebileceğini söylemişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan ise “Ülkemizin toprak bütünlüğünü korumaya kararlıyız.” açıklaması gelmişti.