Renault işçisi: Gemileri yaktık, geri dönüş yok!

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Bursa Renault fabrikası önünde yaptığı açıklamada, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok” diye konuştu.

Renault işçisi: Gemileri yaktık, geri dönüş yok!

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu Bursa Renault fabrikası önünde yaptığı açıklamada, “Gemileri yaktık, geri dönüş yok” diye konuştu.

Dün akşam saatlerinde Bursa’da üretimin durdurulması ve 10 işçinin işten çıkarılmasına karşı “Örgütlülüğümüzü hedef alan bu saldırı asla kabul edilemez.” diyerek yürüyüşe geçen 4 bin işçi “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganıyla işten atılan arkadaşlarının geri alınması için fabrika önünde oturma eylemi yapmıştı.

Bu sabah da işten çıkarılan arkadaşlarına destek amacıyla üretimi durdurarak fabrika binası dışına çıkan işçilere ve ailelerine polis biber gazıyla saldırarak 15 işçiyi gözaltına almıştı.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, fabrika önünde toplanan işçilere akşama doğru yaptığı açıklamada Renault yönetimini uyardığını ifade ederek “Bizim tarihimiz hep böyle mücadelelerle doludur. Siz işçilere içeride baskı yaparak onları dışarı çıkararak fabrikanın önüne gelmek isteyen işçilere biber gazıyla müdahale ederek, gözaltına alarak işçileri yıldıracağınızı mı zannediyorsanız? Yanılıyorsunuz. Böyle davranarak bu insanların daha fazla size karşı bilenmesine neden oluyorsunuz. Bu bilenme size dönecektir, bunu bilin. Ey Renault işvereni! Yasa dışı bir tutum izliyorsun, bir takım insanların akıllarıyla hareket ediyorsun ve yasa dışı davranıyorsun. Bu insanlar sana yıllarca bu büyük fabrikaları kazandırdı. Bu insanlar Rusya’da, İspanya’da, Fransa’daki o fabrikaların büyümesine neden olmuş insanlar. Eğer siz dünyaya ‘biz kaliteli üretim yapıyoruz’ diyorsanız, bu insanların sayesinde yapıyorsunuz. Ama siz bu insanları fabrikanın önüne sokmamak için bu ülkenin güvenlik güçlerine talimat veriyorsunuz. Bu fabrika bu insanların alın teriyle bu hale geldi” dedi.

Serdaroğlu, işçilere yaptığı konuşmada, “Bizler bu fabrikada barışçıl bir ortam için hiç kimsenin işten atılmadığı ve insanlara insanca yaşayacağı bir ücret sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuşan Serdaroğlu, “Haklı ve barışçıl olarak. Ama bizden öbür yüzümüzü göstermenizi istemeyin. Biz her zaman bu kadar yumuşak olmayız. Her zaman bu kadar yumuşak da konuşmayız. Öbür yüzümüzü göstermemizi istiyorsanız öbür yüzümüzü de gösteririz bunu bilin. Öbür yüzümüzü göstermek, sizin işinize gelmez. Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile görüştük. ‘Siz hangi hakla fabrikasına gitmek isteyen insanların önünü keserek, gazla, gözaltına alarak dağıtmak istiyorsunuz’ dedik. Vali bize şunu söylüyor: ‘yolu kestiniz’ diyor. ‘Yolu kestikleri için biz onları uyardık, dağıttık’ diyor. Dünyanın hangi ülkesinde fabrikasına gelmek isteyen insanların yolu kesildiği için yolun ortasında kalan insanlara yolu kestiniz diye saldırı olur. Dediler ki ‘işverenimiz kararlı, siz bunu nereye kadar sürdüreceksiniz. Bundan vazgeçin’ diye bize akıl vermeye çalışıyorlar. Biz de buradan şunu söylüyoruz; siz nereye kadar sürdüreceksiniz. Bu fabrikayı çalıştırmak istiyorsanız bu insanlarla gelip anlaşacaksınız. Başka şansınız yok. Bu işin geri dönüşü yok. Gemiler yaktık, geri dönüş yok.” ifadelerini kullandı.

DİSK’ten açıklama: Renault işçisi yalnız değildir

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) yaptığı açıklamada da “Bursa’daki Renault fabrikasında DİSK/Birleşik Metal İş sendikamıza üye olan işçiler Türk Metal, MESS, Renault yönetimi ve siyasi iktidarın sistematik saldırıları ile karşı karşıyadır.” denerek saldırıların, sadece Renault işçisine değil, sendikal haklara, DİSK’e, Türkiye işçi sınıfına yapılmış saldırılar olduğu söylendi.

“DİSK Renault işçilerinin yanındadır.” diyen Konfederasyon, 2 Mart Çarşamba günü tüm bölgelerdeki Renault temsilciliklerinin önünde basın açıklamaları yapılacağını, İstanbul’da da Ümraniye’deki Renault Genel Müdürlüğü önünde saat 12.00’de basın açıklaması gerçekleştirileceğini duyurdu.