@ öldü!

Elektronik postanın (e-posta) mucidi Ray Tomlinson, 74 yaşında hayatını kaybetti. Amerikalı bilgisayar programcısı Tomlinson, 1971 yılında bir iletişim ağından diğerine mesaj atma fikriyle çıktığı yolda, e-postanın da temelini atmış oldu. Tomlinson ayrıca hala e-posta adreslerinde kullanılan ‘@’ sembolünü de yarattı. Dünyada atılan ilk e-posta olarak bilinen mesajı da Tomlinson, Boston’da araştırma şirketi Bolt, Beranek ve... View Article

@ öldü!

Elektronik postanın (e-posta) mucidi Ray Tomlinson, 74 yaşında hayatını kaybetti.

Amerikalı bilgisayar programcısı Tomlinson, 1971 yılında bir iletişim ağından diğerine mesaj atma fikriyle çıktığı yolda, e-postanın da temelini atmış oldu.

Tomlinson ayrıca hala e-posta adreslerinde kullanılan ‘@’ sembolünü de yarattı.

Dünyada atılan ilk e-posta olarak bilinen mesajı da Tomlinson, Boston’da araştırma şirketi Bolt, Beranek ve Newman’da (BBN) mühendis olarak çalışırken attı.

Şirket, internetin ilk versiyonu olarak kabul edilen Arpanet’in de geliştirilmesinde büyük rol oynadı.

Tomlinson, attığı ilk deneme mesajında ne yazdığını hatırlamadığını söylemiş, mesaj için “tamamen unutulabilir bir mesajdı” demişti.

‘Önce iki bilgisayar arasında denendi’

AFP haber ajansının aktardığına göre, Tomlinson daha önce paylaştığı internetteki blog yazısında ilk e-postasını şöyle anlatmıştı:

“İlk mesajı, yan yana duran ve Arpanet ile birbirine bağlanan iki bilgisayar arasında atmıştım. Bir bilgisayardan diğerine test amaçlı birkaç mesaj attım. Mesajlar tamamen unutulabilir mesajlardı ben de unuttum zaten.”

“Çok büyük ihtimalle ilk mesaj QWERTYUIOP veya öyle bir şeydi.”

“Programın çalıştığından emin olduğumda grubun geri kalanına diğer ağlar üzerinden mesaj atıp, nasıl mesaj atabileceklerini anlattım. Ağ üzerinden atılan ilk mesaj, kendi varlığını da göstermiş oldu.”

Amerikalı mühendisin Cumartesi günü geçirdiği kalp krizi nedeniyle öldüğü bildirildi.