Memurlara izin yasağı kalktı: Kurtulmuş'tan önemli açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası açıklama yaptı.

Memurlara izin yasağı kalktı: Kurtulmuş'tan önemli açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, memurlara izin yasağının kaldırıldığını, Kurban Bayramı tatilinin ise 9 gün olacağını açıkladı.

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Kurtulmuş, “ABD’nin Gülen’i saklama konusunda ciddi tereddütler yaşamaya başladığını düşünüyorum” dedi.

Kurtulmuş, darbe girişimi sonrası 186’ı TSK mensubu, 30’u jandarma mensubu olmak üzere 216 kişinin firari olduğunu söyledi. Kurtulmuş, firari 216 kişiden 9’unun general rütbesinde olduğunu açıkladı. Kurtulmuş, “Kaçakların Kuzey Irak’ta terör örgütünün elinde olduğu bilgisi bizim kaynaklarımız tarafından asla doğrulanmamıştır” diye konuştu.

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:

25 milyon vatandaşımız ülkemizde demokrasi nöbetine katılmıştır. Dün yine emniyetin kayıtlarına göre İstanbul’da 5 milyon vatandaşımız mitinge katılmış, Türkiye’deki diğer illerde yaklaşık 10 milyon insan meydanları doldurmuştur.

FETÖ çetesini anlamak istemeyen çevrelerin sanıyorum ki bundan sonra da halkın demokrasiye sahip çıkan kararlılığı karşısında anlamakta zorlandıkları bazı şeyleri şimdi daha kolay anlayacağını söyleyebiliriz. Bu darbe teşebbüsü çok daha yalın bir şekilde görünecek, birçok çevre istese de istemese de Türkiye demokrasisinden yana tavır alma mecburiyetinde olacaktır.

“ABD, mitingten sonra Gülen’i orada saklamak konusunda tereddüt yaşıyor”

Bu mitingden sonra ABD yetkililerinin Gülen’i orada saklamak, korumak, kollamak konusunda ciddi tereddütler yaşamaya başladığını zannediyorum. 79 milyon büyük bir kararlılıkla, büyük mitinglerle bu terör örgütünü ve elebaşısı Pensilvanya’daki kişiye insanlar bu kadar açık bir şekilde tavır koyduktan sonra ABD yöneticilerinin de tutumlarını yeniden gözden geçireceğinden şüphemiz yok.

‘ABD tercih yapmak durumundadır’

Bundan sonra Amerikalı yetkililer tercih yapmak durumunda. Ya bir darbenin, insanları katleden, binlerce insanı yaralayan bir darbenin elebaşısını tutacaklar, ya da 79 milyon insanın talebine yanıt verecekler.

O siyasi birlikteliğe de teşekkür ediyorum. Toplumun bütün kesimleri demokrasiye sahip çıkmış, herkes yeni Türkiye istikametinde yürüyüşüne destek olmuştur.

Yenikapı, Türkiye’nin yürüdüğü yeni bir kapı olmuştur. Yeni bir siyaset tarzına yeni bir kapı olmuştur. Yeni ve güçlü Türkiye’ye geçiş için önemli bir geçiş ve kapı olmuştur. Bir milattır, yeniden doğuştur. Maşeri vicdanın ortaya koyduğu muhteşem bir mitingtir. Tüm milletin darbelerin karşısında olduğunu gösterdiği önemli bir milli duruştur. Dünkü İstanbul ve 80 ildeki mitinglerimiz dosta moral, kuvvet, düşmanlarımıza korku salmış bir milli duruştur.

15 Temmuz darbe teşebbüsünden itibaren ciddi bir şekilde kamu diplomasisinde de faaliyetler yürütüyoruz. Hep beraber Türkiye’deki darbe gerçeğini anlatmak ve FETÖ’cü çetenin nasıl bir dünya görüşüne sahip olduğunu anlatmak için çalışıyoruz. Türkiye’nin tezlerini, milletin ortak duruşunu anlatmaya gayret ediyoruz. Hangi çalışmayı yaparsak yapalım, anlamak istemeyenler bunları anlamak istemiyorlar. Anlamak istemedikleri için. Dünkü mitingin bu tür çevrelerin de gözünü açtığını zannediyorum. Bütün kollarımızla, dört koldan bütün dünyada kamu diplomasisi faaliyetlerini sürdüreceğiz.

Ekonomideki reform hareketlerini ele aldık. 65. Hükümet’in en önemli alanları ekonominin üretim ve ihracat odaklı faza geçmesiydi. Halkımız ve ekonomi çevreleri rahat olsun. Asla ve asla darbe teşebbüsü ve sonrası Türkiye ekonomiyi etkilememiştir. İlk 1 hafta marjinal etkilerden sonra yolumuza devam ediyoruz. Bakanlar Kurulu’nda gündeme gelen konulardan birisi de teşvik programının etkisini artıracak yeni adımlar atılması, ihracata dönük yeni desteklerin gündeme alınmasıdır.

Yine bugün gündeme gelen, TBMM’ye göndereceğimiz bir kanun tasarısı var. Ekonomik reform paketlerinde şunu söylemiştik. İşadamlarının taşınırlarının bankalara teminat olarak vermesinin kolaylaştırılması. Bunu yasalaştırıyoruz inşallah. Bugün itibariyle TBMM’ye gidiyor. İşadamlarımız sadece taşınmazlarını değil aynı zamanda taşınırlarını da rehin olarak verebilecek, teminat olarak gösterebilecek. Bu özellikle Türkiye’nin ana omurgasını oluşturan KOBİ’lerimiz için hayat damarı olacaktır. Finansmanda oldukça zorluk çeken, maliyetlerin yüksekliği dolayısıyla kendilerini finanse etmekte zorlanan bu kesim için önemli bir finansman olacaktır.

Kamuda izinler

Soru: Kamu çalışanlarının merakla beklediği bir karar, beklenti vardı. İzin yasağı ne zaman kalkacak, karar alındı mı? Kurban Bayramı yaklaşıyor, uzatılması gündemde mi?

Bugün itibariyle kamu görevlilerinin izin yasağı kaldırılmıştır. Bu yasak memurlarımızı zor durumda bırakmak için değil. Kurban Bayramı tatili büyük ihtimal 9 gün olacak.

Soru: Bugün bir gazetenin iddiasıydı, askerlerin Kandil’e kaçtığı… Bir de çarşambaya kadar demokrasi nöbeti devam edecek dendi.

Gördüğümüz şu, bu millete deseniz ki demokrasi nöbetine devam, dururdu. Aslında bekledikleri sadece meydan değil, Türkiye’nin demokrasisidir. Millet memnun. Cumhurbaşkanımız dese ki devam ediyoruz, uzun süre devam edecek.

Şu ana kadar tam rakamını vereyim. 186 TSK mensubu ve 30 jandarma genel komutanlığı mensubu personel firari. Bunların 9 tanesi general rütbesinde. Ancak bu kaçakların Kuzey Irak’ta terör örgütünün elinde olduğu bilgisi bizim kaynaklarımız tarafından asla doğrulanmamıştır.

Soru: Yeni bir KHK olduğu söyleniyor, neleri içerecek? KHK’larla ilgili Meclis takvimi nasıl işleyecek?

Tatil için takvim belirlenmesi lazım. Muhtemelen, çok kesin olmamakla birlikte ayın 19’u itibariyle tatile girebilir. 1 aylık bir süre olacak muhtemelen.

Bütün KHK’lar üzerinde en ince teferruatına kadar çalışıyoruz. Her biri uzun uzun üzerinde konuşulmuş hususlardır. Bu vesileyle birlikte her şerden bir hayır doğar. Hangi kurumlarımızda zafiyetler var, çok titiz bir şekilde çalışıyoruz.

Soru: Almanya Başbakan Yardımcısı bugün açıklama yaptı. Türkiye’nin önümüzdeki 20 yılda AB üyesi olamayacağını söyledi. Nasıl değerlendiriyorsunuz.

AB kendi içinde çok ciddi çelişkiler yaşadığı için, zaman zaman böyle şeyler paylaşılıyor. Daha önce İngiltere’nin eski başbakanı “Türkiye 3000 yılında bile giremez” demişti. Brexit yoktu. “Siz 3000’i bırakın da 30 sene sonra AB kalacak mı?” dedik. 30 seneye kalmadı, İngiltere çıktı. Ortak Avrupa kurumlarının oluşturulması bakımından hızlı süreçleri geçirdiler. Ortak para birimi, parlamentosu vs. İki ana akım mücadele ediyor, biri daraltalım, Avrupalı kimlik üzerinden yürütelim görüşü. Diğeri ise Avrupa kültürünün yayılmasını sağlamak. Aynısını Alman başbakan yardımcısına söylerim. Sen bırak Türkiye’yi de, 20 yıl sonra AB ne olur, onu düşün.