Mehmet Şimşek'ten dış borç itirafı: Londra'da ve New York'ta bize "Türkiye borçlarını çevirebilecek mi?" diye soruyorlar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'de özel sektörün 300 milyar doları bulan dış borcuyla ilgili çarpıcı itiraflarda bulundu.

Mehmet Şimşek'ten dış borç itirafı: Londra'da ve New York'ta bize

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye’de özel sektörün 300 milyar doları bulan dış borcuyla ilgili çarpıcı itiraflarda bulundu.

Dünya Bankası’nın özel sektöre odaklı kalkınma kuruluşu Uluslararası Finans Kurumu’nun (IFC) Türkiye’deki ofisinin açılışının 30. yılını kutlamasında konuşan Mehmet Şimşek, düşük tasarruf, yüksek açık ve reel sektörün dış borcunun Türkiye’nin önünde ‘önemli bir problem’ olduğunu kaydetti.

Şimşek, Londra ya da New York’a gidildiğinde, “Türkiye borçlarını çevirebilecek mi?” sorularıyla karşılaşıldığını aktardı. Kimsenin artık devleti konuşmadığını söyleyen Şimşek, yeni dönemde reel sektörün dış finansman ihtiyacı, mevcut dış borçlarının yönetimi için makro ihtiyati bir çerçeveyi oturtacaklarına dikkat çekti.

“Anayasa değişir, OHAL geride kalır”

‘Çok kapsamlı bir reform gündemleri’ olduğuna değinen Şimşek, “Yapacaklarımız üç aşağı beş yukarı hazır. Ben inanıyorum ki bu Anayasa değişikliğinden sonra hızla Türkiye normal gündemine döner, mevcut olağanüstü hal geride kalır ve hızlı bir şekilde yapısal reform uygulamalarını başarılı bir şekilde hayata geçiririz. Bunun için en önemli bileşen halkın desteğidir. Halkımız, milletimiz teröre karşı mücadelede arkamızda. Reformlara ilişkin çabalarımıza güçlü bir destek verdi, vermeye de devam ediyor. O nedenle bu dönemi fırsata çevirmek lazım” dedi.