'Maymuna kafa nakli yapıldı' iddiası

İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero, bir maymun üzerinde kafa naklini başarıyla gerçekleştirdiğini ve insanlar üzerinde kafa nakli yapmaya hazır olduğunu iddia etti.

'Maymuna kafa nakli yapıldı' iddiası

BBC Türkçe sitesinin haberine göre, İtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero, bir maymun üzerinde kafa naklini başarıyla gerçekleştirdiğini ve insanlar üzerinde kafa nakli yapmaya hazır olduğunu iddia etti.

canaveroİtalyan beyin cerrahı Sergio Canavero, bir sene önce yaptığı açıklamada, dünyanın ilk insan kafası naklini yapmayı planladığını belirtmişti ve bunun için Aralık 20017 tarihini vermişti.

33 yaşındaki Rus bilgisayar uzmanı Valery Spiridonov, Aralık 2017’de Dünya’nın ilk kafa nakli hastası olacak. Spiridonov, Werdnig-Hoffmann hastalığı olarak bilinen kas zayıflatıcı nadir bir genetik hastalığa sahi ve hastalığın tedavisi şu an için bulunmamakta.

Kafa naklinin sonuçları merak ediliyor

Kafa naklinin gerçekleştiği durumda ise birçok sorun ortaya çıkabilir. Omuriliğin düzgün bir şekilde kaynamaması veya Spiridonov’un zihinsel kapasitesinin veya kişiliğinin aynı kalmaması gibi sonuçlar doğurabileceği konuşuluyor.

Çalışmalarına başlayan beyin cerrahı Canavero New Scientist dergisine yaptığı açıklamada işlemi maymunlar ve insan kadavraları üzerinde denediğini söyledi.

Canavero’ya göre kafa nakli işlemi verdiği tarihte hazır olacak. Beyin cerrahı, işlemin bütünüyle felçli hastaları tedavi edebileceğini düşünüyor.

Canavero, “İlerlemek için elimizde pek çok veri var. İnsanlar artık bunun imkansız olduğunu düşünmeyi bırakmalılar. Bu kesinlikle mümkün ve bunun için çalışıyoruz” diyor.

Dr. Canavero maymun kafa naklinin Çin’de Harbin Tıp Üniversitesi’nde gerçekleştirildiğini söyledi. Maymunun operasyondan “herhangi nörolojik bir yara olmaksızın” canlı olarak çıktığını belirten Canavero, hayvanın etik nedenlerden ötürü 20 saat sonra öldürüldüğünü belirtti.

Bu maymunlar üzerinde denenen ilk kafa nakli değil

Robert J. White aynı işlemi 1970 yılında bir maymunda denemişti. Maymun başta operasyona iyi yanıt verdi ancak dokuz gün sonra beden kafayı reddettiği için öldü.

Ancak, gerçekleşen çalışmanın incelenmesine izin verilmediği için bilim insanları bu duruma şüphe ile yaklaşıyor ve insanları “iyi bilimden” uzaklaştırdığını savunuyor.

Canavero ise bulguların önümüzdeki aylarda bilimsel dergilerde yayınlanacağını açıkladı.