Liselilerden kansere karşı dev adım

İzmir Fen Lisesi Öğrencileri Doruk Tatlıdil ve Faruk Erin geliştirdikleri maddeyle kanser tedavisinde yeni bir yöntem geliştirdi.

Liselilerden kansere karşı dev adım

İzmir Fen Lisesi Öğrencileri Doruk Tatlıdil ve Faruk Erin, en güçlü kemoterapi ilacına enjekte ettikleri bir sıvıyla, kemoterapinin yan etkilerini yok etti ve enjekte edilen sıvı sayesinde ilacın hastalıklı hücrelere bulaşmasını önledi.

İzmir Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Tatlıdil ve Erin geliştirdikleri madde ile, kemoterapi sürecinde yaşanan bağışıklığın düşmesi ve saç dökülmesi gibi yan etkileri ortadan kaldırdı.

Kemoterapi ilaçlarına enjekte edilen madde aynı zamanda hastalıklı hücrelerin yayılmasını da önlemekte. “Manyetik Hedefleme için Kitosan Kaplı Manyetik Boncuklama” adlı proje Ege Bölgesi’nde biyoloji dalında birinci oldu. Genç bilimcilerin şimdiki hedefleri ise 1 Mayıs TÜBİTAK Ulusal Bilim Ödülleri’ne sahip olmak.

“Hastalığın yayılması engellenecek”

Tatlıdil ve Eren’in laboratuvar ortamında böcek derisinden ürettikleri madde hem kemoterapinin yan etkilerini hem de kanser hücrelerinin sağlıklı hücrelere yayılmasını önledi.

Bu sayede tedavi sırasında sağlıklı hücreler zarar görmemiş oluyor. Kemoterapi sırasında kullanılan resveratrol adlı ilaca kitosan isimli bir karışımı eklediklerini dile getiren gençler, “Kanser potansiyeline sahip hücrelerin kanser olmadan bağışıklığını güçlendirerek hastalığın önüne geçeceğiz. Böylece hem kanserli hücrenin tedavisi hızlanacak hem hastalığın yayılması engellenecek” dedi.

En güçlü ilaçta denedik

Tatlıdil, “Bu araştırmamızda kanser tedavisinin yanında önlem de düşündük. Resveratrol isimli ilacı denememizin nedeni, ilacın çok güçlü antikanserojen ve yaşlanma karşıtı olmasından kaynaklandı. Ancak bunun yanı sıra bağışıklığı azaltıcı, saçları döken etkiye de sahip. ‘Eğer bu ilaçta başarılı olursak, diğer ilaçlarda da oluruz’ diye düşündük. Bundan sonraki çalışmalarımız diğer ilaçlar üzerinde olacak” diye konuştu.

“Gelecekte Türkiye’nin önemli bilim insanlarından biri olmayı istiyoruz” 

Ege Bölgesi’nde biyoloji alanında birinci olan proje 1 Mayıs’ta TÜBİTAK’ın Ankara’da yapılacak olan Ulusal Bilim Proje Yarışmasın da Ege’yi temsil edecek. “Gelecekte Türkiye’nin önemli bilim insanlarından biri olmayı istiyoruz” diyen Tatlıdil ve Erin yarışmada birincilik beklediklerini de dile getirdi.