Lavrov: Teröristler varken Esad’ı şeytanlaştırmanın anlamı yok

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya’da düzenlenen 52. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuştu.

Lavrov: Teröristler varken Esad’ı şeytanlaştırmanın anlamı yok

Almanya’da düzenlenen 52. Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “BM ve insani yardımdan sorumlu ajanslar, bölgedeki herkesin uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini söylüyor. (Suriye’de) kuşatma altında olan şehirlere gelince, yalnızca (Devlet Başkanı) Beşar Esad kuşatmaya almıyor. Nitekim yerleşim yerlerinin çoğu muhalif grupların kuşatması altında” dedi.

Sputnik internet sitesinin haberine göre, “Bana göre, (Suriye’deki insani kriz nedeniyle) Esad’ı ya da -teröristler dışında- bir başkasını şeytanlaştırmaya gerek yok” diye devam eden Lavrov, “İnsani sorunlar yalnızca işbirliği yoluyla çözülebilir” ifadesini kullandı.

“Ön koşullar provokasyondur”

​Lavrov, Suriye görüşmeleri için ön koşullar öne sürülmesini de ‘provokasyon’ olarak niteledi: “’Tüm insani sorunlar çözülmeden, şiddet olayları tamamen sona ermeden müzakerelere katılmayacağız’ demek hiçbir yere götürmez. Bu, bir provokasyon.” Lavrov ayrıca Suriye’de sivillere sürdürülebilir biçimde insani yardım ulaştırmanın yalnızca ‘sürdürülebilir bir siyasi süreçle’ mümkün olabileceğini de vurguladı.