İran seçimlerinde oy verme işlemi başladı

İranlı seçmenler ayrıca ülkenin dini liderini belirleyen Uzmanlar Meclisi'nde 8 yıl görev yapacak 88 din adamını da seçecek.

İran seçimlerinde oy verme işlemi başladı

İran’da yeni parlamento seçimlerinin yanı sıra ülkenin dini liderini belirleyen Uzmanlar Meclisi için oy verme işlemi başladı.

55 milyon İranlı seçmen bugün sandık başına gidiyor. Bu seçimler İran’ın Batı ile nükleer anlaşmaya varmasının ardından gerçekleştirilen ilk seçim olması açısından önemli. Parlamento seçimleri dört yıl görev yapacak 290 milletvekilini belirleyecek.

İranlı seçmenler ayrıca ülkenin dini liderini belirleyen Uzmanlar Meclisi’nde 8 yıl görev yapacak 88 din adamını da seçecek.

BBC Türkçe servisinin haberine göre, seçimlere katılım oranının oldukça yüksek. Çoğunlukla muhafazakarların olduğu parlamento ve Uzmanlar Meclisi’nde Reformcular etkilerini artırmak istiyorlar.

Ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney oyunu kullandıktan sonra “İran’ı, onun itibarını, büyüklüğünü ve şerefini seven kim varsa oy kullansın. İran’ın düşmanları var. Bizi aç gözlülükle izliyorlar. İnsanlar dikkatli olmalı, gözü açık ve akıllıca oy kullanmalı” dedi.