İngiltere'de hekimler grevde

İngiltere'de binlerce pratisyen doktor, hükümetin sözleşmelerde yapmak istediği değişikliklere karşı bu sabah 08.00'den itibaren greve çıktı.

İngiltere'de hekimler grevde

İngiltere’de binlerce pratisyen doktor, hükümetin sözleşmelerde yapmak istediği değişikliklere karşı bu sabah 08.00’den itibaren greve çıktı.

Doktorlar, hükümetin, anlaşma sağlanamamasına rağmen yeni paketi bu yazdan itibaren uygulamaya koyacağını açıklamasına karşı grevi bir adım daha ileri götürdü.

Acil servisleri, doğum ve yoğun bakım ünitelerini de kapsaması bakımından, bugün İngiltere ulusal sağlık hizmetleri tarihinin en kapsamlı grevi gerçekleştiriliyor.

Ulusal Sağlık Servisi NHS, bu akşam yerel saatle 17.00’de sona erecek olan grev süresince hastaları tehlikeye sokmamak için tüm önlemlerin alındığını belirtiyor. Doktorlar, Çarşamba tekrar aynı saatlerde greve çıkacak.

 

Doktorlar neye karşı çıkıyor?

Hükümet önerisi pratisyen doktorların maaşlarının hemen ilk elde düşmesini getirmiyor. Hatta en düşük maaş sınırını yüzde 13,5 artırıyor, şu anki ücretleri ilk üç yıl için korumayı vaadediyor. Ama buna karşılık uzun vadede doktorların daha ucuza çalıştırılmasını getirecek değişiklikler içeriyor.

Bunların en önemlisi hafta sonu ve gece mesaisi için yapılacak ödemelere ilişkin.

Cumartesi günleri gündüz saatlerinde çalışmaya bundan böyle normal iş günü ödemesi yapılması, buna karşılık hafta sonunun kalan kısmı ve gece mesailerine yapılan ek ödemelerin azaltılması öngörülüyor.

Ayrıca şimdiye kadar geçerli olan, doktor maaşlarına belli aralıklarla otomatik zam yapma uygulaması kaldırılıyor. Onun yerine belli eğitim süreçlerinden geçmeyi gerektiren yeni ve daha yavaş bir zam sistemi getiriliyor.

Bu da doktor maaşlarının uzun vadede şu anki sisteme göre daha yavaş artması anlamına gelecek.