"Fırat Kalkanı"nda hareketli gün geride kaldı

'Fırat Kalkanı' operasyonunda 4 gün geride kalırken TSK ve cihatçı terör örgütleri ile SDG arasındaki çatışmalar şiddetlendi.

resized_fb629-1816_tur_picture_20160825_9284385_9284378Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) cihatçı terör örgütleri ile birlikte başlattığı Suriye’deki ‘Fırat Kalkanı’ operasyonunda 4 gün geride kalırken TSK ve cihatçı terör örgütleri ile YPG’nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Cerablus’ta YPG’liler iki tanka roket attı. Saldırıda 1 asker hayatını kaybetti, 3 asker ise yaralandı.IŞİD’in Menbiç’in kuzeyindeki sınır bölgesini neredeyse bütünüyle boşaltmasının ardından başlayan ‘Fırat Kalkanı’ harekatı ile birlikte YPG’nin Fırat Nehri’nin doğusuna çekilip çekilmeyeceği tartışmaları arasında SDG Menbiç kuzeyine yerleşmeye başlamıştı. Harekatın 4. gününde Cerablus bölgesinde yer yer çatışma çıkıyor.

tankTanklar vuruldu

Cerablus’taki harekat sırasında YPG’liler tarafından atılan roketler iki tanka isabet etti. Saldırıda 1 asker hayatını kaybederken, 3 asker ise yaralandı. Roketlerin atıldığı bölgenin, tanklar ve sınırda konuşlu bulunan fırtına obüsleriyle yoğun ateş altına alındığı açıklandı.

Hayatını kaybeden tank şoförü Uzman Çavuş Ercan Çelik’in cenazesi ile yaralanan 3 asker, helikopterle Türkiye’ye getirildi. Yaralı askerler, Gaziantep’teki hastanelerde tedavi altına alındı.

resized_fd9b0-1ac7a6c120160827_2_18820803_13673044

Öte yandan, TSK’ye ait olduğu iddia edilen bir tankın vurulma görüntüleri de ortaya çıktı.

https://www.youtube.com/watch?v=DCCju3WOOYY

Cihatçı teröristler 2 YPG’liyi esir aldı

Bölgeden gelen haberlerde, IŞİD’in çekilmesinden sonra SDG tarafından ele geçirilen Yusuf Bayık köyünden sonra Fırat Nehri kıyısındaki Amarna’da  da TSK tarafından SDG hedeflerinin vurulduğu açıklandı. Bu çatışmalarda, esir alınan 2 YPG’liye ait olduğu ileri sürülen görüntüler ise sosyal medyaya düştü.

Ayrıca, bölgenin güneybatısında yer alan Elvaniye, Kamir (Haymar) ve Aşağı Karakuyu köyleri ile Türkiye sınırında Gaziantep’in Elbeyli ilçesinin karşısında yer alan Çobanbey ilçesinde de Memili (Tel Atiya) ve Hacac köylerinin de IŞİD’den alındığı bildirildi.

resized_27e6a-85fcf2fe20160827_2_18820614_13672745“ABD, YPG’ye silah ve istihbarat desteğini kesti” iddiası

Hürriyet’in, İsrail istihbaratına yakınlığıyla bilinen Debka sitesinde yer alan iddialara dayandırdığı haberine göre, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ‘Fırat’ın doğusuna çekilin’ mesajının ardından, ABD’nin Suriye ve Irak güçlerine komuta eden General Steohen Townsend, YPG’lileri eğiten askerlerine üslerine dönme ve desteği kesme talimatı verdi.

Haberde ayrıca, PYD lideri Salih Müslim’e ‘Fırat’ın doğusuna çekilme tamamlandığı zaman destek yeniden başlayacak’ mesajının iletildiği, YPG içinden bazı isimlerin bölgedeki Türkiye askeri güçlerine direnmek için Fırat’ın batısında kalma kararı aldığı ve Musul operasyonuna katılmak için ABD tarafından eğitilen bazı Kürt askerlerin de isyan ettiği ileri sürüldü.

resized_40346-51e8b677zirhli

“Kobani’ye harekat” iddiasına yalanlama

TSK’nin Kuzey Suriye’deki Kobane’yi işgale hazırlandığı iddiaları üzerine yaşanan hareketliliğin ardından Şanlıurfa Valiliği, TSK’nin sınırda hendek kazarak Kobane’ye girdiği yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunu bildirdi, bölgede askeri yığınak yapıldığı iddialarını yalanlandı.

Valilikten yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında “Türk askeri hendek kazıp, Kobani’ye girdi” şeklinde asılsız haberler yer aldığı belirtildi.

Kobane halkının da sokağa döküldüğü gelişmelerin Suriye sınırında önceden beri devam eden sınır güvenliğini güçlendirme çalışmaları kapsamında duvar örme çalışmaları olduğu ortaya çıktı.

Mürşitpınar sınır kapısının doğusunda 1, batısındaysa 4 kilometre olmak üzere toplam 5 kilometrelik bir alanı kapsamaktadır.