Fidel: Neden komünist oldum?

"Ben cahil, radikal ya da kör birisi değilim. Üniversitede iktisat okuyarak da ideolojik kimliğimi edinmedim."

Fidel: Neden komünist oldum?

Sema Barkıs

Küba Devrimi’nin ölümsüz lideri Fidel Castro’nun, en son medya önüne çıktığı önemli olay, 19 Nisan 2016’da gerçekleşen Küba Komünist Partisi’nin 7. Kongresiydi. Çok uzun ve coşkulu konuşmalarıyla bilinen Fidel, herhalde yaşının bir sonucu olsa gerek, o gün görece kısa bir konuşma yapmıştı. İlerleyen yaşına ve konuşmasının kısalığına rağmen, değişmeyen şey Fidel’in devrimci coşkusuydu.

Fidel o kısa konuşmasında Küba’nın sorunlarından, dünyanın karşılaştığı sorunlara ve komünizm fikrine kadar farklı konulara değinmişti.

Sovyetler Birliği’nden sonra dünyanın yeni bir devrime ihtiyacı olduğu gerçekliğinden yola çıkan Fidel Castro, zengin bir toprak sahibinin oğluyken, yoksul insanları sömürme imtiyazına sahip olanlar tarafından tarihte en fazla çarptırılan ve şeytanlaştırılan komünist düşüncelere uzanan ideolojik yolculuğuna da değinmişti konuşmasında.

“Neden sosyalist oldum? Ya da daha net bir şekilde, neden komünist oldum? Ben cahil, radikal ya da kör birisi değilim. Üniversitede iktisat okuyarak da ideolojik kimliğimi edinmedim.”

Castro, hayatın gerçekliklerinden yola çıkarak komünist olmanın zorunluluğunu görebilmişti. Dahası, bu gerçekliğin farkına varmasının da ötesine geçerek, ülkesindeki sömürgeci güçleri kovarak, sosyalizmin bayrağını ülkesinde dalgalandırabilmiş muzaffer bir devrimciydi.

Bu konuların yanı sıra Fidel aynı zamanda gezegenimizin karşı karşıya olduğu sorunlara da değinmişti. Fidel’e göre, içinde yaşadığımız gezegenin karşılaştığı iki çok önemli sorun vardı: Nükleer silahlar ve küresel ısınma. Bu iki soruna da dikkat çeken Fidel, içinde yaşadığımız gezegenin yok olmaması için dünya devletlerinin gerekli adımları atması gerektiğinden bahsetmişti. Dünyadaki kapitalist iktidarlar Fidel’in sözlerini ciddiye alarak sonsuz kar etme hırslarından vazgeçerler mi bilinmez ama içinde yaşayan insanların sosyalizme ulaşamadığı bir durumda gezegenimizin bu yağmaya daha fazla dayanamayacağı aşikar.

Konuşmasının belki de en önemli yerlerinden bir tanesi ise, yoldaşlarıyla birlikte gerçekleştirdikleri devrimin geleceğine duyduğu güvendi. Fidel, Kübalı komünistlere duyduğu güveni şu şekilde belirtmişti: “Belki de bu konuşma, bu odada yaptığım son konuşmalardan birisi olacak, ancak Kübalı komünistlerin fikirleri, onurlu bir şekilde yeterince çalıştıklarında insanlığın ihtiyacı olan maddi ve kültürel üretimlerin devam ettireceğinin kanıtı olmaya devam edecekler.”

Gerçekten de son konuşması oldu Fidel’in o gün o salonda yaptığı konuşma. Son oldu olmasına ama o salonda yankılanan ses hala bizlerin kulağına erişmeye devam ediyor ve bizlerden sonra da devam edecek.

Sözlerini “İleriye doğru yürüyüşümüz devam edecek” diyerek sonlandıran Küba Devrimi’nin ölümsüz lideri Fidel Castro’ya Türkiye’nin komünistleri olarak bizler de devrim mücadelesini onun bıraktığı yerden devam ettireceğimize dair bir kere daha söz veriyoruz.