Erdoğan: İmam hatiplilerin zihnine zincirler takıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Önder İmam Hatip Gençlik Toplantısı'nda konuştu.

Erdoğan: İmam hatiplilerin zihnine zincirler takıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Önder İmam Hatip Gençlik Toplantısı’nda konuştu.

Son dönemlerde cinsel saldırı haberleriyle ülke gündeminde geniş yer kaplayan İmam Hatiplerle ilgili konuşan Erdoğan, “İmam hatiplilerin ayağına zincirler vuruldu” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Tüm ümmetin de umudusunuz”

Sizler gibi, evlatları, eşleri, anne babaları gibi ben de bir imam hatipliyim. Hamdolsun, bir ayrımcılık olsun diye söylemiyorum ama bir tercih olarak söylüyorum, dört çocuğumun dördü de imam hatipli… Sizler, yani bir mensubu olmaktan şeref duyduğum imam hatipliler, son dinin ve son peygamberin günümüzdeki hizmetkarları olarak rahmetli Akif Ersoy’un özlemini çektiği Asım’ın nesli olan, üstat Necip Fazıl’ın zaman bana aittir dediği gençler olarak, unutmayın sadece bu milletin değil, tüm ümmetin de umudusunuz.

“Şu manzara, hamdolsun, siyasetten bürokrasiye, her alanda fikir ve gönül dünyasına sahip olanların ezici bir çoğunluğa sahip olduğunu gösteriyor.”

Açık söylüyorum, bu bilince sahip olmayan imam hatiplinin sıradan bir diploma sahibi olmasının ötesinde anlamı yoktur. Eğer imam hatipliyim diyorsanız, hayatınızın sonuna kadar gururla, şerefle, ama bir o kadar da sorumlulukla taşıyacağınız bir görev üstlenmişsiniz demektir. Bizler imam hatipte okumanın fikir ve gönül dünyamıza neler kattığını çok iyi biliyoruz. Bu hazineden istifade edemeyenler yok mu, elbette var. Deryayı bilmeyenlerden olmayacağız, deryayı anlayacağız, bileceğiz. Bizde en önemli hareket noktasının ne olduğunu gayet iyi biliyorsunuz. Şu manzara, hamdolsun, siyasetten bürokrasiye, her alanda fikir ve gönül dünyasına sahip olanların ezici bir çoğunluğa sahip olduğunu gösteriyor.

“İmam hatiplilerin ayak bilgilerine zincirler takıldı, zihnine zincirler takıldı”

Biliyorsunuz, Türkiye’de bir dönem inancından, tarihinden, kültüründen uzak bir nesil yetiştirme projesi uygulandı. Bunun için eğitim sistemimiz alt üst edildi. Bunun çilesini sizler çok çektiniz. Medyadan spora kadar her alanda bilinçli çalışmalar yürütüldü. Her biri utanç verici nice haksızlıklar, hukuksuzluklar yapıldı. İmam hatiplilerin ayak bilgilerine zincirler takıldı, zihnine zincirler takıldı. Katsayı uygulaması dediler, önünü kestiler. Bilmiyorlardı ki milletin bağrında yetişen bu tohumların boy vermesinin önüne geçilemez.

“28 Şubat döneminde boğulmak istenen imam hatip nesli”

Nitekim milletimiz eline geçen her fırsatta bu okula destek oldu. İmam hatipleri adeta küllerinden yeniden inşa etti. Kapısına kilit vurulmak, öğrencilerinin geleceği karartılmak istenen bu ülkeye cumhurbaşkanı, başbakan, bakan, milletvekili, bürokrat yetiştiren seçkin eğitim kurumlarına dönüştü. Daha yakın zamanda, 28 Şubat döneminde boğulmak istenen öğrenci sayıları 600 binden 60 bine indirilen imam hatip nesli günümüzde kolejlerle yarışıyor.

 

“Hepiniz birbirinize sımsıkı sarıldığınız zaman bu iş bitti”

Hepiniz toptan sımsıkı Allah’ın ipine sarılın, ayrılığa düşmeyin. Bunu yapıyor muyuz? Ne yazık ki yapamıyoruz. Zaten bunu yaptığımız gün iş bitti. Peki biz birbirimizi niçin seveceğiz? Ancak müminler kardeştir. Biz kardeşiz ya. Ve vahdet anlayışımızı bu emirler çerçevesinde yürütmeye mecburuz. Terör fitnesinin üstesinden ancak Müslümanlar olarak ilkeler çerçevesinde hareket ederek ortak tavır almayı başarabildiğimiz gün neticeyi alırız. Dinin sahibi Allah’tır. Biz Müslümanlara düşen geleceğimize sahip çıkmaktır.

“Medreselerin yozlaşması büyük sıkıntı”

Osmanlı’nın son dönemlerinde ülkenin en önemli bilim ve irfam kaynakları olan medreselerin yozlaşması büyük sıkıntıya yola açmıştır. Cumhuriyetle birlikte bunların kaldırılması büyük bir kayba ve boşluğa sebep olmuştur. İmam hatipler, ilahiyat fakülteleri çok önemli yer alıyorlar. Bu kurumların medrese geleneğinin bilgi birikime henüz ulaşamadı.

“Ümmetin hatta tüm insanlığın geleceğini inşa etme vazifesinin verileceğine inanıyorum”

Son birkaç yüzyıl dünyaya hakim olan düzen artık çatırdamaktadır. Yaşanan sancılar, üst üste gelen krizler yeni bir değişim dalgasının habercisidir. Bu süreci çok iyi değerlendirmeliyiz. İslam dünyasının umudu Türkiye’dir, bu böyle biline. Türkiye’nin umudu da sizlersiniz. Bunun büyük bir sorumluluk olduğunu biliyorum, bu kaçışı telafi olmayan bir görevdir. Ne diyor şair? “Sakın kader deme, kaderin üstünde bir kader vardır, ne yapsalar boş, göklerden gelen bir karar vardır”. Ben imam hatiplilere Türkiye ile birlikte tüm ümmetin hatta tüm insanlığın geleceğini inşa etme vazifesinin verileceğine inanıyorum. Her kardeşimden bu şuurla çalışmasını, mücadele etmesini bekliyorum.