Cornaglia’da direniş

Bursa’da patronların saldırısı yaygınlaşıyor. Geçen yıl Bursa’da başlayan metal direnişinin ardından yaratılan mevzilere karşı sermayenin taaruzu sürüyor. Çeşitli fabrikalarda aralıklarla işçi kıyımı yaşanırken, direnişin en önemli mevzisinde Renault fabrikasında işçilerin yarattığı sendikal örgütlülük kırılmaya çalışılıyor. İşletmeye sarı-güdümlü sendika Türk Metal ile işverenin isteğiyle Çalışma Bakanlığına bağlı iş müfettişleri kontrole gelirken, işçilere dönük baskı yapıldığı öğrenildi.... View Article

Cornaglia’da direniş

Bursa’da patronların saldırısı yaygınlaşıyor. Geçen yıl Bursa’da başlayan metal direnişinin ardından yaratılan mevzilere karşı sermayenin taaruzu sürüyor. Çeşitli fabrikalarda aralıklarla işçi kıyımı yaşanırken, direnişin en önemli mevzisinde Renault fabrikasında işçilerin yarattığı sendikal örgütlülük kırılmaya çalışılıyor. İşletmeye sarı-güdümlü sendika Türk Metal ile işverenin isteğiyle Çalışma Bakanlığına bağlı iş müfettişleri kontrole gelirken, işçilere dönük baskı yapıldığı öğrenildi.

İşletmede Birleşik Metal İş sendikasının seçimlerine dönük engellemeyle karşı karşıya olunduğu öğrenilirken, işçilerin ikna odalarına çekilerek “sendikal baskı olup olmadığının” soruşturulduğu öğrenildi. İşyerinde yetkili sendika olan Birleşik Metal İş, işçilerin tercihlerini yaparak işyerinde yetkili sendika olarak kendilerini tercih ettiklerini belirtti. İş müfettişlerinin ve işverenin baskıyla işyerinde toplu sözleşme yetkisinin, sözleşme bitene kadar Türk Metal’de olduğu yönündeki beyanlarının yanlış ve gerçekle bağdaşmadığı ifade edildi. Birleşik Metal yaptığı açıklamada her şeye rağmen 29 Şubat tarihinde seçimlerin yapılacağını belirtti.

CORNAGLİA’DA DİRENİŞ

Bununla birlikte baskı yalnızca Renault’da yoğunlaşmıyor. Bursa Organize Sanayide kurulu bulunan “Cornaglia Metal Otomotiv” fabrikasında da işçiler Birleşik Metal sendikasında örgütlendikleri için işten çıkartıldılar. İşçilerin Gazete Manifesto’ya verdikleri bilgiye göre göre 7 işçi doğrudan işten atılırken, kendilerinin de direniş başlatıklarını belirtti.

8-16 vardiyasinda üretimi durduruken, diğer vardiyalarda buraya geldi. İşyerinde geçtiğimiz Perşembe gününden beri üretim yapılmıyor. İşçiler talepleri olan işten atılan arkadaşlarının işe ger alınmasını ve sendikalı olarak işe devam etmek istediklerini belirtiyorlar.

İşten çıkartmaların devam edeceği bildiriliken, direnişin güç kazanması ancak Renault’da yaratılan direniş pratiğinin benzerinin yaratılmasıyla mümkün. Fiili-meşru mücadelenin önünün açık olduğu izlenimi Bursa’da görülürken, bundan sonraki dönemde sermayenin de saldırılarının artacağı görülüyor.