Cameron Türkiye'nin AB üyeliği için tarih verdi: 3000 yılı

AB üyeliği için Türkiye'ye destek veren İngiltere'den şok açıklama

Cameron Türkiye'nin AB üyeliği için tarih verdi: 3000 yılı

Avrupa Birliği’ne üye kalınıp kalınmamasına dair referandumun (Brexit) yapılacağı İngiltere’de, kritik oylamaya neredeyse 1 ay kala, iktidardaki Muhafazakarlar’ın lideri ve Başbakan David Cameron kendi kabinesiyle çelişen açıklamalar yapmaya devam ediyor.

Bu kez, biraz da referandum odağından uzaklaşma hamlesi olarak değerlendirilen açıklamalarıyla, Cameron Türkiye’yi siyasi oyunlarının ortasına dahil etti.

Geçtiğimiz günlerde, Savunma Bakanı Penny Mordaunt tarafından yapılan bir açıklamaya gönderme yaparak, kendi bakanını kamuoyunu yanlış yönlendirmekle suçlayan Cameron, “Türkiye’nin AB üyeliğinin yakın gelecekte gündemde olmadığını, 1987 yılında yapılan resmi başvurudan bu yana geçen süredeki hızıyla, en erken 3000 yılında tam üye olabileceğini” belirtti.

İngiltere’nin AB’den çıkmasını destekleyen gruplar ise, Cameron’ın bu açıklamalarına tepki göstererek, İngiltere’nin politikasının daima Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin yanında olduğunun altını çizdiler ve eğer Türkiye’nin üyeliği gündemde yoksa, her yıl vergi verenlerin bütçesinden 2 milyar poundun neden harcandığını sorguladıklarını belirttiler. Türkiye’nin AB’ye katılması ile binlerce suçlunun ve teröristin İngiltere’ye gireceğini savunan ve milyonlarca kişinin ülkeye girişiyle, sağlık, adalet ve eğitim sistemlerinin çökeceğini düşünen gruplar, kesin bir tavırla Türkiye’nin AB üyeliğinin durdurulamayacağını, bu yüzden de İngiltere’nin AB’den acilen ayrılmasını destekliyor. Muhafazakar Parti de bu referandum konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Hatırlanacağı gibi, İngiltere Savunma Bakanı, yaptığı açıklamada, mülteci krizi yüzünden Türkiye’nin AB üyeliğinin veto edilmesi gibi bir seçeneğin bulunmadığını söylemiş, Türkiye’nin AB’ye alınmasının artık geri dönüşsüz bir noktada olduğunu ifade etmişti. Buna karşılık, ulusal güvenlik gerekçesiyle, toplumun ayağa kalkıp, bu oyuna “Hayır” diyeceğini düşündüğünü ve İngiltere’nin AB’den çıkacağını söylemişti.