Bugüne kadar gözlenen en "ışıltılı" süpernova keşfedildi

Dünya'dan yaklaşık 3,8 milyar ışık yılı uzaklıktaki 'ASASSN-151lh' kodu verilen süpernova, Güneş'ten tam 570 milyar kat daha parlak.

Bugüne kadar gözlenen en

Uluslararası bir gökbilimci ekibinin, Science dergisinden yayınlanan ve araştırma sonuçlarını içeren makalesine göre, Dünya’dan yaklaşık 3,8 milyar ışık yılı uzaklıktaki ‘ASASSN-151lh’ kodu verilen süpernovanın, Samanyolu Galaksisi’nden 20-50 kat daha parlak olduğu ve 3 kat daha büyük olduğu bildirildi. Güneş’in parlaklığıyla kıyaslandığında ise 570 milyar katlık akıl almaz bir parlaklık farkı var.

Süpernovalar ömrünün sonuna gelmiş bir yıldızın patlamasıyla oluşan ve nadir görülen bir uzay olayı olarak tanımlanıyor.

Patlama, ilk olarak 14 Haziran 2015’te tespit edildi. Araştırmayı yapan ekibin lideri olan Çin’deki Pekin Üniversitesi’nden Subo Dong, “Büyüklüğü öğrendiğim gece sabaha kadar heyecandan uyuyamadım. Patlamanın mekanizması ve güç kaynağı şu an bir gizem. Çünkü bildiğimiz tüm teoriler, ASASSN-151lh’nin yaydığı enerjiyi açıklamakta yetersiz kalıyor.” dedi.

ABD’nin California eyaletindeki Carnegie Bilim Enstitüsü’nden Benjamin Shappee ise, “İlk başta sonuçlara inanamadım. Sürreal görünüyordu. Bu tarz keşifler için astronom oldum. Süpernovalar zaten nadir rastlanan olaylardır, böylesi ise ilk kez keşfediliyor.” diye konuştu.

Teorilerden biri, süpernovaya bir galaksinin merkezindeki dev karadeliğin yol açmış olabileceği.

Bilim adamları, Samanyolu Galaksisi’ndeki bütün yıldızlardan 20 kat daha parlak olan ASASSN-15lh’nin, insanlık tarihinde görülen en güçlü süpernova olduğunu ve bilinen bütün teorilerin, patlamayla yayılan enerjinin miktarını açıklamakta yetersiz kaldığını bildirdi.

Gök bilimcilerin, gelecek haftalarda süpernovanın hareketlerini Hubble uzay teleskopuyla izlemeye devam edeceği ifade edildi.