Asgari ücrette vergi kaybı olmayacak sözü de yalan çıktı

Vergi diliminde düzenleme yapılmayacağı için asgari ücret Ekim ayından itibaren 70 liralık kayıpla bin 230 liraya inecek.

Asgari ücrette vergi kaybı olmayacak sözü de yalan çıktı

Hükümet asgari ücrette vergi kaybı olmayacak sözünden 2 ayda döndü. Vergi diliminde düzenleme yapılmayacağı için asgari ücret Ekim ayından itibaren 70 liralık kayıpla bin 230 liraya inecek. Asgari ücretlinin yıllık kaybı 210 lira olacak. Tüm asgari ücretlilerin kaybı 1.2 milyar liraya ulaşacak. İşçinin cebine girmesi gereken bu para, hükümete yeni kaynak olacak.

Geçen Aralık ayında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısında da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, asgari ücretin yılın başında da sonunda da bin 300 lira olacağını, vergi kaybı yaşanmayacağını belirtmişti.

Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücretlinin vergi kaybı yaşamaması için herhangi bir düzenleme yapılmayacağını açıkladı. Ağbal, “Vergi konusuyla ilgili bir düzenleme yapmak doğru değil, bunu masaya getirmek yanlış olur” dedi. Böylece hükümet Aralık ayında verdiği asgari ücretten vergi kaybı olmayacak sözünden 2 ayda çark etmiş oldu.

AGİ nasıl etkilenecek?

Hükümet ayrıca, asgari geçim indirimini (AGİ) de net asgari ücretin üzerine değil içine ekliyor. Bekar ve çocuğu olmayan işçi 123.53 lira AGİ alıyor. AGİ net asgari ücrete eklense bin 424.52 lira alacak bekar asgari ücretli, AGİ asgari ücretin içinde olduğu için bin 300 lira alabiliyor.

Üstelik AGİ olmasa bekar işçinin alacağı net ücret bin 177.46 liraya iniyor. Hükümet asgari ücret için işverene de çalışan başına 100 lira prim desteği veriyor. Ayrıca madenlerde asgari ücret de dahil olmak üzere maliyet artışları da devletçe karşılanıyor.