Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı: Patronlar sıfır zam istiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün toplandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplandı: Patronlar sıfır zam istiyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2017 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün toplandı. Halen 1300 TL olan asgari ücretle ilgili, milyonlarca emekçiyi ilgilendiren görüşmelerde patronların temsilcisi olarak bulunan TİSK Yönetim Kurulu üyesi, bu yıl artış yapılmamasını istedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Yönetim Kurulu üyesi Metin Demir asgari ücreti belirleme sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleşen toplantıda, görüşme öncesinde Bakan Mehmet Müezzinoğlu “İşçi de bizim işveren de bizim. Reel olmamız gerekiyor. Asgari ücrete yapılan artıştaki her oran, yalnız asgari ücreti değil; istihdamın tamamını, iş gücü maliyetlerinin tamamını etkiliyor.” diyerek patronların çağrısına kayıtsız kalmayacaklarının sinyalini verdi.

Türk-İş: Alım gücü geriledi

Çalışanların alım gücünün gerilediğini savunan Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat ise “Çalışanların yarısından fazla, çok büyük bir kesiminin bu asgari ücretin belirlenmesinde umutla beklentiler var. Umuyorum, bu beklentilere gereken cevap verilir. Yakın zamanda kamuoyunda asgari ücretle ilgili geçen yıl oranın biraz yüksek gibi görünmesinden dolayı bu yıl asgari ücrette artış olmaması konuşuluyor. Bizim belirlediğimiz, şu anda uygulanmakta olan asgari ücretin rakiplerin çok üstünde olduğu iddia ediliyor ki bu gerçek dışıdır. Biz geçen yıl asgari ücreti belirlediğimizde 447 dolar olan asgari ücret tutarının, şu an itibariyle 368 dolara indiğini görüyoruz. Yani çalışanların alım gücü gerilemiştir” ifadelerini kullandı.

TİSK: Artış dengesizliğe yol açar

TİSK Yönetim Kurulu üyesi Demir ise bu yıl asgari ücrette artış yapılmaması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Her şey normalmiş gibi bir artış öngörülmesi, dengesizliğe yol açacak. Bu da hep beraber, hepimizi etkileyecek diye düşünüyorum. Çalışanlarımızın herhangi birinin, işini kaybetmemesi gerekiyor. İlave istihdam yaratmamız gerekiyor. Biz geçen yıl, bu yüksek orandaki artışın 2 yılda anca tolere edilebileceğini vurgulamıştık. Aynı şeyi tekrar ediyoruz”