Artvin'in tamamı Mehmet Cengiz'e peşkeş çekilmiş

Yandaş işadamı Mehmet Cengiz’e sadece 40 hektar için değil, Artvin’i de içine alan 4 bin 406 hektarlık maden ruhsatı verildiği belirlendi.

Artvin'in tamamı Mehmet Cengiz'e peşkeş çekilmiş

Cerattepe’de maden ocağı açmak isteyen yandaş işadamı Mehmet Cengiz’e sadece 40 hektar için değil, Artvin’i de içine alan 4 bin 406 hektarlık maden ruhsatı verildiği belirlendi.

Cen­giz Hol­din­g’­in sa­hi­bi yan­daş işa­da­mı Meh­met Cen­gi­z’­in al­tın ve ba­kır ma­de­ni çı­kar­ma­yı plan­la­dı­ğı Art­vin Ce­rat­te­pe­’de­ki ma­den in­şa­atı pro­je­si­nin as­lın­da şe­hir mer­ke­zi­nin ha­ri­ta­dan si­lin­me­si­ne yol aça­cak bü­yük­lük­te ol­du­ğu or­ta­ya çık­tı. Çev­re Ba­kan­lı­ğı­’nın Art­vin Ce­rat­te­pe­’de ya­pı­la­cak al­tın ma­den­ci­li­ği­ne ver­di­ği olum­lu ÇED ra­po­ru­nun ip­ta­li ve yü­rüt­me­si­nin dur­du­rul­ma­sı is­te­miy­le 751 ki­şi ve 61 avu­ka­tın aç­tı­ğı çev­re da­va­sı ge­çen ay gö­rül­müş­tü.

Ce­rat­te­pe­’de, Ri­ze İda­re Mah­ke­me­si­’nin be­lir­le­di­ği 7 ki­şi­lik bi­lim ada­mı­nın ka­tı­lı­mıy­la ya­pı­lan ke­şif sı­ra­sın­da Çev­re ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı İl Mü­dü­rü Mu­rat Ca­vun­t’­tan şaşırtan açık­la­ma gel­di.

Du­ruş­ma­da Mu­rat Ca­vunt, Cen­giz Hol­din­g’­e ma­den ruh­sa­tı­nın Art­vin il mer­ke­zi­ni de içi­ne alan 4 bin 406 hek­tar­lık alan için ve­ril­di­ği­ni söy­le­di. Ca­vunt mah­ke­me­de şu uya­rı­yı yap­tı: “E­ner­ji Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan 2012’de şir­ke­te ve­ri­len 4 bin 406 hek­tar­lık ruh­sat, al­tın, ba­kır, çin­ko, gü­müş çı­kar­ma ruh­sa­tı­dır. İl mü­dü­rü ÇED ala­nı­nın ise 40 hek­tar ol­du­ğu­nu söy­lü­yor. Çün­kü Tür­ki­ye­’de uy­gu­la­nan yön­tem bu­dur. Ön­ce lo­kal ola­rak kü­çük alan­lar için baş­vu­ru­lur. Da­ha son­ra kan­ser hüc­re­si gi­bi ya­yı­lır ve bi­ti­şik alan­lar için ÇED alı­nır. 2014’te tam da böy­le ol­muş ve ba­kır ala­nı­nın bi­ti­şi­ği­ne açık al­tın iş­let­me­si için de ÇED baş­vu­ru­su ya­pıl­mış­tır.”

Da­va­nın 40 hek­tar için ol­du­ğu­nu söy­le­yen Ca­vunt, “An­cak 4 bin 406 hek­tar alan­da ma­den­le il­gi­li bir iş­lem ya­pı­la­cak­sa Art­vi­n’­in bu­ra­dan kalk­ma­sı ge­re­kir. Yan­lış an­la­şıl­ma­sın ama 4406 de­mek Art­vin mer­ke­zi­ni de içi­ne al­mak de­mek” dedi.