3D yazıcıyla karaciğer nakli mümkün olacak

Yaklaşık 10 sene içinde 3D yazıcıdan karaciğer üretmek mümkün olacak.

3D yazıcıyla karaciğer nakli mümkün olacak

Yaklaşık 10 sene içinde 3D yazıcıdan karaciğer üretmek mümkün olacak.

Sıcak perfüzyon makinalarıyla kadavradan alınan karaciğer ise, 24 saat yerine, günlerce yaşatılabilecek. Yale Üniversitesi’nden Prof.Dr. Şükrü Emre konuyla ilgili açıklama yaptı.

3 boyutlu yazıcıda kemik ve kıkırdak dokusu dışında diğer organlar için de baskı teknolojisi geliştiriliyor. Bunlardan en önemlisi karaciğer. 3 boyutlu yazıcıda kalınlığı 500 mikron ‘a kadar olan  karaciğer dokusu üretildi. Bu kapsamda tek karaciğerle 3 nakil birden yapılabildiğini anlatan Prof.Dr. Şükrü Emre, bu durumun karaciğer naklinde büyük bir çözüm olduğun aktardı.

İlk 3 boyutlu  yazıcı ile canlı doku üretimi 2009’da Novagen 3d Printing Technology’le başladı. İlk zamanlarda sadece doku baskısı alınabilirken bugünlerde organ baskısı alınabiliyor. Bu baskı teknolojisinin en çok kemik ve kıkırdak dokusu baskısı alınırken kullanılıyor. Hangzhou Elektronik Bilimler ve Teknoloji Üniversitesi araştırmacılar 3 boyutlu yazıcı sayesinde kulak ve burun baskısı alabiliyor. Araştırmacılar 3 boyutlu  bio-yazıcı kartuşu içindeki hücre ve benzeri bio-materyallerle sağlıyor. Örneğin 3 boyutlu yazıcı sayesinde bir çift insan kulağı çıkarabilmek için osteosit kullanıyor.