17 Ocak 1819 - Simon Bolivar, Kolombiya Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etti

Simon Bolivar, Kolombiya Cumhuriyeti'ni kurdu

17 Ocak 1819 - Simon Bolivar, Kolombiya Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etti

Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar Palacios Ponte y Blanco (d. 24 Temmuz 1783 – ö. 17 Aralık 1830), Güney Amerikalı devrimci önder.

Güney Amerika’daki devletlerin İspanyol egemenliğinden kurtulup özgürlüklerine kavuşmalarındaki öncülüğü nedeniyle “Büyük Kurtarıcı” diye anılır.

Bolivar, o zaman bir İspanyol kolonisi olan Venezuela’da doğdu. Madrid’de hukuk okuyan Bolivar bir süre Avrupa’da dolaştıktan sonra 1801 de Venezuela’ya döndü.

1810’da, eski milliyetçilerden Francisco Miranda’nın yapmayı kararlaştırdığı ihtilale katıldı. İhtilal başarısızlıkla sonuçlandığı halde, Bolivar hiçbir zaman cesaretini kaybetmedi. 1811’de Curaçao Adasına, oradan da Cartegena’ya giderek ihtilalcilerle anlaştı, bugün İspanya tarihinin en önemli klasiklerinden sayılan “İhtilal Bildirileri” ni yayınladı.

1819’da Venezuela’da, And Dağlarını aşarak, Nueva Granada’ya geçti, bu iki devleti Kolombiya adı altında birleştirdi. Gran Colombia adıyla alınan federasyon, bugünkü Venezuela, Ekvador ve Kolombiya’yı içine alan bölgede kuruldu.