Yıldız Savaşları'na bilim darbesi

"Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor" filmi ne kadar sevilirse sevilsin, filmdeki bilimin gerçekten doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Yıldız Savaşları'na bilim darbesi

“Yıldız Savaşları: Güç Uyanıyor” filmi hem bilimle ilgilenenler hem de bilimkurgu meraklıları tarafından ne kadar sevilirse sevilsin, filmdeki bilimin gerçekten doğru olduğu anlamına gelmiyor.

Ünlü astrofizikçi ve ‘National Geographic’ kanalında ‘StarTalk’ programının sunucusu olan Neil deGrasse Tyson, kendisinin “Uzay Yolu” hayranı olmayı tercih ettiğini söylerken “Uzay Yolu serisinde gerçek bilime dair bir vaat bulunuyor ancak Yıldız Savaşları maalesef böyle değil. Ama yine de insanları uzay hakkında düşündürdüğü için takdir ediyorum” diyor.

Esasında, Tyson’ın Yıldız Savaşları ile ilgili bilimsel hataları göstermekten hoşlandığı anlaşılıyor. Ünlü biliminsanı Twitter hesabından yayınladığı mesajlarda Yıldız Savaşları serisinin son filmindeki bilimsel yanlışları sıraladı.

Tyson, yeni R2-D2 olan pürüzsüz, dönen bir metal küre olan droid BB-8’in gezegenin kumlu yüzeyinde hareket etmesinin mümkün olamayacağını ve kum üzerinde kontrolsüz bir biçimde kayacağını yazdı.

Ayrıca, Tyson’un, ‘parsek’ teriminin kullanımına da çok kızdığı anlaşılıyor. Han Solo’nun efsanevi gemisi Milenyum Şahini’nin ‘Kessler Yolu’nu 12 parseğin altında tamamladığını söylemesini ‘utanmaz bir anlamsızlık’ olarak tanımladı. Zira, parsek bir zaman birimi değil, aslında 3.26 ışık yılına denk bir uzaklık ölçüsü. Han Solo, filmde bu terimi iki kez vurgulayarak kullanıyor.

Tyson’a göre, ‘Ölüm Yıldızı’nın yerini alan gezegen boyutundaki devasa silah da fazla abartılı. Tyson, bir yıldızın tüm enerjisini gezegeninize emmeniz halinde gezegenin buharlaşacağını söylüyor. Tyson, ayrıca, her saldırı öncesinde bir yıldızın emilmesinin de gereksiz olduğunu ve bir yıldızın enerjisinin binlerce gezegeni yok etmeye yeteceğini yazdı.

Gökyüzündeki yıldız konumlarının ‘çok uzun bir zaman önce çok, çok uzak bir galakside’ olması gerektiği gibi tanıdık olmamasını doğru bulan astrofizikçi yine de TIE savaş araçlarının uzayın vakumlu ortamında atmosferdekiyle aynı şekilde ses çıkarmasını da eleştirdi.