W20 sonuç bildirgesi: Daha fazla sömürü

W20 sonuç bildirgesi açıklandı. Sonuç metninde girişimcilik, fırsat eşitliği, piyasaya erişim ifadeleri ile kadının ekonomik anlamda sisteme hangi araçlarla angaje edileceği belirtilmektedir.

W20 sonuç bildirgesi: Daha fazla sömürü

2014 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20’nin iş dünyası ayağı olan B20’nin (The Business 20) Türkiye’deki ilk toplantısında kadınlara yönelik olarak W20 (Women20) başlıklı yeni bir hat açmak istediklerini açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde W20’nin ilk toplantısı böylelikle gerçekleşmiş oldu.

W20 katılımının kimlerden oluşacağı ve ne içerikte toplanacağı yapılan öneriden de anlaşılıyor. İlk toplantısını yapan W20’nin Türkiye Başkanı Gülden Türktan zirveden çıkan kadınlar için 10 maddelik sonuç bildirgesini açıkladı.

Buna göre:

  • Kadınların ekonomik alanda güçlendirilmelerinin eğitim, istihdam ve girişimcilik arasındaki bağlantıların güçlendirilmesi yoluyla sağlanması
  • Sosyal yardımlar (çocuk, yaşlı, hasta ve engellilerin bakımı) için gerekli altyapı mekanizmalarının tesis edilmesi ya da mevcut olanların iyileştirilmesi suretiyle iş ve özel hayat dengesinin desteklenmesi
  • Kamu ve özel sektörde yönetici konumlarındaki kadın sayısının artırılması
  • Kadınların finansal ve üretim varlıklarına ve piyasaya erişiminin sağlanması
  • İş yerlerinde ayrımcılığın ortadan kaldırılması, yasal hakların uygulanması ve fırsat eşitliğinin teşvik edilmesi
  • Kadınların ekonomik, sosyal ve politik ağlarının güçlendirilmesi
  • Kadınlara ait işletmelerin ve inovasyonun desteklenmesi
  • Sürdürülebilir tüketim eğilimlerinin ve yeşil büyümenin oluşturulmasında kadınların öncülüğünün desteklenmesi
  • Kadınlar için yeterli sosyal koruma sağlanması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi
  • Mevcut verilere ve ampirik çalışmalara dayalı bir izleme mekanizması geliştirmek için G20’nin bir karne geliştirmesi gerekmektedir.

G20 zirvesi emperyalist odakların güç gösterilerine sahne olurken mültecilerin durumuna dair demagojik yaklaşımlar sergilendi.

W20 toplantısı ve sonuç metni de kadınlara dönük demagojik bir yaklaşımı ortaya koymuş oldu. Toplantının hazırlık süreci ve sonuç metni işverenlerin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendi. Sonuç metninde girişimcilik, fırsat eşitliği, piyasaya erişim ifadeleri ile kadının ekonomik anlamda sisteme hangi araçlarla angaje edileceği belirtiliyor.

Ayrıca satır aralarında kadının aile yaşantısı ve özel yaşamı ile uyumlu bir şekilde iş yaşamına katılması ısrarla vurgulanırken aile kavramı dışında kadının toplumsal yaşamda yer bulamayacağına dair düşünce burada da fazlasıyla yer tutuyor.

Kadınların iş yaşamına katılımı ve emeğinin karşılığını alması için ise çok somut öneriler emek cephesinde mücadele eden kadın örgütleri tarafından yıllardır dillendiriliyor. Çalışabilir durumdaki bütün kadın ve erkekler için çalışmanın bir hak olması, çocuk, hasta,yaşlı ve engellilerin bakımının birer kamusal hizmet olarak görülmesi ve devlet tarafından bu hizmetlerin sağlanması, eşit işe eşit ücret ilkesinin uygulanması ilk akla gelen talepler.

Toplumsal açıdan ayrımcı politikalara son verilmesi, kadına ev ve aile içinde rol biçilmesinin önüne geçilmesi ise çok daha geniş bir çerçevede ele alınması gereken başlıklar. Sonuç olarak sömürü mekanizmaları W20 ile birlikte birde kadın başlığı üzerinden yeniden tanımlanmış oldu.

Her sonuç maddesine yönelik söylenecek çok şey olmasına rağmen biz kısaca tekrar hatırlatalım:  Her geçen gün ihlal edilen CEDAW anlaşması ne oldu?