Türkiye’den Yemen’e cihatçı sevkiyatı

Suriye Kara Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Ali Mayhub, Rusya’nın hava saldırılarıyla birlikte, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan uçaklarının Suriye’den yüzlerce IŞİD militanını Türkiye üzerinden Yemen’e götürdüğünü söyledi.

Türkiye’den Yemen’e cihatçı sevkiyatı

Suriye Kara Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Ali Mayhub, Rusya’nın hava saldırılarıyla birlikte, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan uçaklarının Suriye’den yüzlerce IŞİD militanını  Türkiye üzerinden Yemen’e götürdüğünü söyledi.

Tuğgeneral Ali Mayhub dün yaptığı açıklamada Türkiye’den iki, Birleşik Arap Emirlikleri’nden bir, Katar’dan da bir uçağın Suriye’den kaçan toplam 500 IŞİD’li teröristi Yemen’in liman kenti Aden’deki havaalanına taşıdığını bildirdi.

Rusya’nın Ria Novosti Haber Ajansı’na konuşan Mayhub, “İstihbarat verilerine göre 26 Ekim’de Türkiye’den kalkan dört uçak Aden’e ulaştı. Uçaklardan ikisi Türk Hava Yolları’na, biri Katar Hava Yolları’na biri de Birleşik Arap Emirlikleri’ne aitti. Uçaklarda Rusya’nın hava saldırılarından kurtarılmak üzere götürülen 500’ü aşkın IŞİD militanı vardı” dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon görevlilerinin IŞİD militanlarını Yemen’deki havaalanında karşıladığını belirten Mayhub, IŞİD militanlarının Suudi güçler öncülüğünde, Husilere yönelik operasyonlara katılmak üzere Yemen’e götürüldüğünü ifade etti. Suriyeli yetkili istihbarat verilerine göre kısa süre içinde çok sayıda IŞİD militanının daha Suriye’den Yemen’e götürüleceğini söyledi.

ABD’nin desteği

ABD, Suudi Arabistan’ın Mart 2015’ten bu yana yürüttüğü saldırıyı destekliyor. Nisan ayında, istihbarat desteğini arttıran ABD, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona askeri ve lojistik destek de sunuyor.  ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Tony Blinken Nisan ayı başında “silah sevkiyatını hızlandırdıklarını, istihbarat paylaşımını arttırdıklarını ve Suudi operasyon merkezinde birleşik koordinasyon hücresi kurduklarını” belirtmişti.  İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Mayıs ayında Suudi Arabistan’ın ABD tarafından verilen ve çoğu ülkede yasak olan parça tesirli bombaları kullandığına dair verilerin söz konusu olduğunu açıklamıştı.

Sevkiyatın öncesi

IŞİD militanlarının Türk Hava Yolları (THY) tarafından Yemen’e taşıdığı iddiaları daha önce İran basınında da yer almış, AKP hükümeti tarafından reddedilmişti.

Bilgiler ise AKP’li yetkililerin Yemen konusundaki ifadelerini yalanlıyor. 2013 şubatında MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Yemen’e yaptığı “gizli” ziyaret sonrası Türkiye ile Yemen arasında vizelerin karşılıklı olarak kaldırılmasına dair anlaşmanın onaylandığı haberi Resmi Gazete’de duyurulmuştu. Zamanın Yemen Devlet Başkanı Abdu Rabu Mansour Hadi tarafından da açıklanan anlaşma ile ilgili, Yemenli cihatçıların Türkiye üzerinden Suriye’deki savaşa katılmasını sağlamak üzere yapıldığı değerlendirmesi söz konusu. Yemenli gazeteci Nasser Arrabyee Şubat 2013’te yazdığı bir makalede, 2012 sonundan itibaren Katar ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilen 5 binden fazla militanın THY ile Aden’den İstanbul’a taşındığını belirtmişti. Aynı dönemde THY Yemen’e direk uçak seferleri başlatmıştı.