Türkiye seçime uyandı

Türkiye, AKP ve Recep Tayyip Erdoğan sayesinde, bugün yaklaşık 5 ay içerisinde 2 kez seçim sabahına uyandı. Bu ara seçimler dışında Türkiye için bir ilk oluyor.

Türkiye seçime uyandı

Türkiye, AKP ve Recep Tayyip Erdoğan sayesinde, bugün yaklaşık 5 ay içerisinde 2 kez seçim sabahına uyandı. Bu ara seçimler dışında Türkiye için bir ilk oluyor. Daha önce Türkiye’de aynı yıl içerisinde iki genel seçim yapılmamıştı.

Seçimde, 54 milyon 49 bin 940 seçmen, cezaevlerinde kurulacak 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullanacak. Ancak seçimde yurt içinde, yurt dışı temsilciliklerde ve gümrük kapılarında kullanılmak üzere toplam 75 milyon 288 bin 955 birleşik oy pusulası bastırıldı.

Seçimlere 16 siyasi parti katılıyor. Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Halkın Kurtuluş Partisi, Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi 85 seçim çevresinin tamamında, Hak ve Özgürlükler Partisi 78, Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katılacak. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı yarışacak.

Oy verme saatleri

1 Kasım Pazar günü oy verme için saat 08.00’den 17.00’ye kadar geçecek zaman oy verme süresi olacak. Ancak YSK’nın kararı uyarınca Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işleminin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Oy vermenin bitiş saati geldiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler varsa sandık kurulu başkanı, seçmenleri saydıktan ve kimliklerini aldıktan sonra sırayla oylarını kullanmalarına izin verecek.

Oy kullanabilmek için resmi kimlik belgesi ibrazı yeterli olacak ve seçmen bilgi kağıdı olmayan yurttaşlar da oy kullanabilecek.

Sandıkların oy verme saati gelmeden açılmayacak

Oy sandıkları Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında saat 16.00’dan itibaren, geri kalan illerde ise 17.00’den itibaren açılacak.

Yurtdışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kuruldu, yurtdışındaki yurttaşların 8 Ekim’de başlayan oy verme işlemi 25 Ekim’de sona erdi. Bu oy pusulaları, Türkiye’ye getirildi ve oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşların gümrük kapılarında 8 Ekim’de başlayan oy verme işlemi ise 1 Kasım Pazar günü saat 17.00’ye kadar sürecek.

Seçim günü yasakları

Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek.

Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.