Transpasifik İşbirliği Anlaşması imzalandı!

On bir ülkeden temsilcilerin bir araya geldiği yeni bir uluslararası işbirliği anlaşması olarak Tranpasifik İşbirliği Anlaşması 5 Eylül Pazartesi günü imzalandı.

Transpasifik İşbirliği Anlaşması imzalandı!

On bir ülkeden temsilcilerin bir araya geldiği yeni bir uluslararası işbirliği anlaşması olarak Tranpasifik İşbirliği Anlaşması 5 Eylül Pazartesi günü imzalandı. Anlaşmanın tarafları şöyle; ABD, Avustralya, Brunei, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Singapur, Şili, Peru ve Yeni Zelanda. Anlaşmanın temelleri ilk olarak 2008 yılında atılmıştı. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için söz konusu ülkelerin meclisleri tarafından onaylanması gerekiyor.

Tranpasifik İşbirliği Anlaşması, tam olarak bir “serbest ticaret” anlaşması, yani belirlenmiş mal ve hizmetler üzerindeki gümrük engellerinin ve/veya tarifelerin kaldırılmasını, bununla birlikte, üye olmayan ülkelere karşı ortak tarifelerin düzenlenmesine olanak tanıyor.

Anlaşmasının bugüne kadar imzalanmasının gecikmesinde Avustralya, Şili ve Peru’nun, özellikle de Amerikan şirketlerinin yararlandığı biyoteknolojik ilaç patentlerinin korunmasına karşı çıkması rol oynamıştı. Kanada, Japonya ve ABD menşeili süt ürünlerinin yeni Zelanda ile Avustralya’ya ihraçları da ikinci tartışma konusuydu. Şu halde bu iki başlıktaki pürüzlerin giderilmiş olduğunu varsayabiliriz.

Tranpasifik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde söz konusu ülkeler arasındaki toplamda 18.000 adet gümrük vergisi de kalkmış oldu. ABD’nin iktisadi hegemonyasının diğer ülkelerin pazarları için ne anlama geldiğini bir an için askıya alarak söylecek olursak, bu anlaşma eğer söz konusu ülkelerin meclislerinde onaylanırsa uluslararası alanda pek çok ilişkinin yeni bir boyut kazanacağını şimdiden söylemek pek de yanlış olmayacaktır.