Bu takımı taraftarlar yönetiyor

İnanması oldukça güç olsa da, Centro Storico Lebowski takımını taraftarlar yönetiyor.

Bu takımı taraftarlar yönetiyor

2010’da kurulan CS Lebowski, 2010/11 sezonunda Terza Categoria’da, yani İtalya futbol liglerinin 9 ve en alt seviyesinde yola başladılar. Floransa’daki yerel ligi ilk sezonunda 7. sırada bitiren CS Lebowski, bir sonraki sezonda yine aynı ligi 8. sırada tamamladı. Amaç modern futbola karşı hareket etmek olsa da en alt ligde bulunmak ve hiç lig atlamamak tabii ki tercih edilebilecek bir yöntem değil. Biraz gaza basan CS Lebowski, 2012/13 sezonunda Terza Categoria’da şampiyon oldu ve bir üst yerel lig olan Seconda Categoria’da yer alma hakkını kazandı. Dahası, Terza’da şampiyon olurken Floransa Yerel Kupası şampiyonu da oldular, Toskana Bölge Kupası’nda ise yarı finalde elendiler.Yükseliş bununla da sınırlı kalmadı, Seconda’daki ilk sezonları olan 2013/14’te bir üst lig olan Prima Categoria’ya şampiyon olarak yükselmeyi başardılar. Prima’dan da yukarı çıkıp Toskana bölgesinin liginde oynamak için ise şimdilik bekliyorlar. Prima’daki ilk sezonları olan geçtiğimiz sezonu, yani 2014/15 sezonunu 5. sırada tamamladılar ama playoffları aşmalarına rağmen bölgesel finalde takılıp 6. lige yükselemediler. Ancak geçen sezon kurulan altyapı takımı Floransa’da şampiyon oldu.

Centro Storico Lebowski, İngilizce adıyla ”Old Town” Lebowski, Floransa’da Serie A’daki ışıltılı ama son derece endüstriyel hale gelmiş futboldan bunalan, ekonominin değil sahadaki oyunun ön planda olduğu futbolun peşinden gitmek isteyen taraftarlar tarafından 2010 yılında kuruldu.CS Lebowski 6. sezonuna girdi ve hala taraftarlar tarafından yönetilen bir kulüp.

Kulüp kendi kendini finanse ediyor

Tribün Dergi’de yer alan habere göre, taraftarların takıma sadakatini sağlamak için ilk olarak taraftar kartı projesine başlayan kulüpte finans da, futbola dair meseleler de, saha dışı olaylar da tamamen taraftarın elinde. Kulübü yöneten taraftarlar maç öncesi çimleri birlikte kesiyorlar, takımın lige katılım payını ödemesi için partiler ve etkinlikler düzenliyorlar, yönetim yani kendi ofislerini beraber temizliyorlar. Hatta antrenman sonu topları toplayan bir malzemecileri bile yok, onu da kendileri yapıyorlar. Kulüp tamamen kendi kendini finanse ediyor, sponsorluk gelirleriyle ayakta kalmıyor, taraftarın gücüyle bir yerlere gelmek istiyor.
Futbol okulu açmak istiyorlar

CS Lebowski taraftarları, imkan bulunan en kısa zamanda bir futbol okulu açmayı istiyorlar. Bunun önemini de ”Hepimiz ayakkabılarımızı bağlamayı, aynı tuvaleti ve duşu bile ortak kullanmayı, okul çantamızı hazırlamayı, farklılıklara saygı duymayı hep çocukken öğrendik.” diyerek güzel bir dille açıklıyorlar. Kurulduğu semte mal olmayı, aidiyet hissettirmeyi de hedefleyen taraftarlar yavaş yavaş bunu başarmış gibi görünüyorlar.”Stadyumu mahalledekilerin yeni evleri yapmak istiyoruz.” diyen taraftarların hedefleri ise herkesin sadece futbol için maça gelmesi. İnsanlarla beraber kol kola şarkılar söylemeyi, maç izlemeyi, toplum için gönüllülük projelerinde yer almayı ve kendi takımları için fikir alışverişinde bulunmayı istiyorlar. Her yönüyle, altıncı sezonuna giren bu küçük kulübün taraftarı ”Beraber doğduk ve mümkün olduğunca var olmak istiyoruz. Bu beraber hareket etmekle mümkün.” diyerek kendi yağında kavrularak uzun yıllar var olmayı hedefliyor.