Suriyeli komünistler: Hedefimiz ülkemizi savunmak ve egemenliğimizi yeniden kazanmaktır!

Suriye Komünist Partisi (Birleşik) 12. Kongresi 29 Ekim günü Şam’da başladı. Bugün sona erecek olan kongrenin sloganı “Terörle Mücadele ve Vatan Savunması”.

Suriyeli komünistler: Hedefimiz ülkemizi savunmak ve egemenliğimizi yeniden kazanmaktır!

Suriye Komünist Partisi (Birleşik) 12. Kongresi 29 Ekim günü Şam’da başladı.  Bugün sona erecek olan kongrenin sloganı “Terörle Mücadele ve Vatan Savunması”. Kongre salonunda Marks, Engels, Lenin gibi komünist liderlerle birlikte Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da portresi bulunuyor. Siyasi, ekonomik, sosyal ve örgütsel raporların gündem olduğu kongrede parti komiteleri de seçilecek.

Suriye Arap Haber Ajansı’nın haberine göre Suriye Komünist Partisi (Birleşik) Genel Sekreteri Hunein Nemer, Suriye’yi devlet ve halk olarak hedef alan terör savaşının amaçlarına dikkat çekerken, Suriye halkının bir eliyle terörle mücadele ederken, diğer eliyle de çözüm yolunda siyasi süreci ilerletme kararlılığında olduğunu vurguladı. Nemer, Suriye’nin tamamının çok uluslu terörden temizlenmesinde ve her karış toprağında güvenlik ve istikrarın sağlanmasında Suriyelilerin tüm bileşenleriyle kararlı olduğunu ifade etti. Suriye ordusunun teröre karşı savaşının ve başarılarının takdire şayan olduğunu belirten parti genel sekreteri, mevcut koşullar içinde temel önceliğin ülkenin egemenliğini ve onurunu savunmakla birlikte terörü tamamen bertaraf etmek olduğunu dile getirdi.

Suriye Komünist Partisi (Birleşik), Kongre öncesi yayınladığı bildiride, partinin ana hedefinin ülkeyi savunmak ve bütün ülke sathında egemenliği geri almak olduğunu, bunun için hükümet içinde olsun ya da olmasın, tüm yurtsever güçlerin ülke siyasetine katılımını büyütme yönüne çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Bildiride SKP’nin diğer amacının, savaş halini kendi zenginliğini artırmak için sömüren burjuvazinin açgözlülüğüne karşı halkın çıkarları doğrultusunda bir ekonomik politika izlemek olduğu ifade edilirken ülkenin yeniden inşası için stratejik bir planın bir an önce hayata geçmesinin önemine vurgu yapıldı.  Bildiride, bugün Suriye’de yaşanan krizin bütün dünya halklarının sorunu olduğu ve Suriye halkının bugün 21. yüzyılın faşizmi olan emperyalizm ve terörizme karşı bütün dünya halkları için mücadele ettiği belirtilerek uluslararası dayanışma çağrısı yapıldı.

Suriye Komünist Partisi’nin 12. Kongresi için yayınladığı bildirinin tam metnini Manifesto okurlarına sunuyoruz.

“Suriye Komünist Partisi (Birleşik)’nin 29-31 Ekim arasında kapitalist dünyanın emperyalist terörist ve karanlık güçlerine karşı durarak savaşan ve göklerinde özgürlükten, yurtseverlikten ve toplumsal ilerlemeden başka hiçbir bayrağın dalgalanmadığı Suriye’nin başkenti Şam’da, 12. Kongresini gerçekleştireceğini duyurmaktan kıvanç duyarız.  

Bu kongre istisnai bir önem taşıyor, çünkü Suriye halkına karşı emperyalist terörist saldırganlık halen devam etmekte. Halkımız emperyalist terörizme karşı direniyor ve orduyu destekliyor. Bölgedeki çatışma alanları, Suriye’yi emperyalist hegemonya ve Siyonist-Tekfirci kontrolü altına almak, ülkeyi birbiriyle ve diğer ülkelerle çatışan küçük bölgelere bölmek üzere genişletiliyor.  

Aynı zamanda “İsrail”, Filistin’i yahudileştirerek tüm bölgeyi bir Musevi devleti haline getirmeye ve halkı sosyal ve ekonomik olarak geri kalmışlığa mahkûm ederek Filistin halkını bağımsız ve demokratik devletini kurmaktan mahrum bırakıyor.

Bütün bu başlıklar, SKP merkez komitesi tarafından hazırlanan siyasi raporda ayrıntılı bir biçimde sunulacaktır. Diğer yandan, sosyal ekonomik rapor Suriye’nin altyapısının ve kamu kurumlarının teröristlerce uğratıldığı zarar ve bütün bunların Suriye halkının yaşam koşullarını nasıl etkilediği ele alınacaktır.  Rapor ayrıca, Suriye halkına karşı ABD ve AB gibi emperyalist güçlerce uygulanan yaptırımların ekonomik etkilerini de tartışacaktır.  

Suriye halkı ve ordusu Rusya, İran, Çin, BRICS, SCO ve dost ülkelerinin destekleri ile saldırılara karşı cesaretle direnirken ülkenin birçok bölgesinde zaferler elde etmeye devam ediyor. Suriye halkı ve partimiz, dost ülkelerin Suriye krizinde siyasi çözümle birlikte, hedefi olduğu saldırı ve onun etkilerini sonlandırma konusundaki dürüst ve samimi desteğini ve sorunu çözme yolunda attıkları adımları takdir eder ve destekler.

Yoldaşlar! Partimizin şu anki ana hedefi ülkeyi savunmak ve bütün sınırları içinde egemenliğini geri almaktır. Suriye Komünist Partisi hükümet içinde olsun ya da olmasın, tüm yurtsever güçlerin ülke siyasetine katılımını büyütmek için de çalışmaktadır. Bir diğer amacımız ise savaş halini kendi zenginliğini artırmak için sömüren burjuvazinin açgözlülüğüne karşı halkın çıkarları doğrultusunda bir ekonomik politika izlemektir. Suriye Komünist Partisi ayrıca, ülkemizin yeniden inşası için stratejik bir planın bir an önce hayata geçmesini beklemektedir.

Sevgili yoldaşlar partimiz, Suriye’ye destek veren tüm Komünist ve işçi partilerinin büyük değer taşıdığını bilerek, daha fazla işbirliği konusunda adımlar atılması gerektiğini bildirir. Suriye’de bugün yaşanan kriz bütün dünya halklarının sorunudur. Suriye bugün bütün dünya halkları için de 21. yüzyılın faşizmi olan emperyalizm ve terörizme karşı mücadele etmektedir.

Hunein Nemer

Suriye Komünist Partisi (Birleşik) Genel Sekreteri”