Suriye’de Amerikan postalı

ABD Başkanı Barack Obama daha önce bölgeye asker göndermeme kararına rağmen 50 kişiye yakın bir Özel Operasyon Gücü’nü Suriye’ye gönderecek.

Suriye’de Amerikan postalı

ABD Başkanı Barack Obama daha önce bölgeye asker göndermeme kararına rağmen 50 kişiye yakın bir Özel Operasyon Gücü’nü Suriye’ye gönderecek.

The Guardian’ın haberine göre üst düzey bir ABD’li yetkili, Pentagon’un Irak Başbakanı Haider el Abadi ile Suriye sınırındaki IŞİD liderleri ve örgütlenmesine karşı bir özel kuvvet harekâtı konusunda görüştüğünü söyledi. Beyaz Saray’ın bildirdiğine göre ABD Özel Operasyon Gücü Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’le savaşan yerel güçleri ve diğer koalisyon güçlerini koordine etmek üzere görevlendirildi.

Konuyla ilgili Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest “Başkan’ın kararı IŞİD’e karşı savaşta ilerleme kaydetmiş olan güçlere desteği arttırmak üzere alınmıştır.” dedi.

Obama’nın Eylül 2013’te  “Amerikan postalını Suriye topraklarına değdirmeyeceğim” sözüne atıfla sorulan bir soruya Earnest “Bu çok farklı bir durum. Obama bunu Esad rejimini yıkmak üzere yapmayacağını söylemişti. Bu tam olarak önceki yönetimin hatasıydı, Saddam Hüseyin’i devirmek için yapılmıştı.” diyerek cevap verdi. Earnest, Suriye’deki ABD askeri varlığının ucunun açık olduğunu ve Irak’a ek özel kuvvet göndermenin önünde bir engel teşkil etmediğini söylerken, ABD Savunma Bakanı Ash Carter da Suriye’ye daha fazla asker sevkiyatı ihtimalini yok sayamayacağını belirtti.

ABD’nin “yeni” IŞİD stratejisinin bununla da sınırlı olmadığı, IŞİD’in elinde bulunan Ramadi’nin geri alınması ve Ürdün ile Lübnan’a güvenlik desteği için Erbil’de de bir özel kuvvet gücü bulunduracağı belirtiliyor.

ABD’nin yaklaşımındaki bu değişiklik, Rusya’nın Esad karşıtı gruplara dönük müdahalesi ve İran’ın Viyana’daki “barış” görüşmelerine davet edilmesiyle eş zamanlı gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de kararı ABD’nin değişen politikası ve Suriye’de siyasi çözüme yönelik atılmış bir adım olarak nitelendirdi.

Son iki yılda Suriye’deki “muhalif güçlerin” eğitimi için 500 milyon dolar harcamış, ancak istediği sonucu elde edememiş olan ABD’nin bu hamlesi, hem “ılımlı muhalifler” olarak nitelendirdiği grupları güçlendirmek üzere geliştirilmiş bir strateji, hem de Suriye’de diplomatik çözüm konusundaki görüşmelerde özellikle Rusya karşısında elini güçlendirmek için attığı adım olarak değerlendiriliyor.

ABD’den müttefik hassasiyeti

Suriye’ye gönderilecek ABD Özel Operasyon Gücü muhalif grupların elindeki bölgelerde konuşlanarak bu grupların IŞİD’in merkezi olan Rakka’ya yönelik harekâtında hava ikmal desteği ile hava saldırılarının karadan koordinasyonunu yürütecek.

ABD, Suriye ve Irak’taki operasyonlarına destek için Adana’daki İncirlik Üssü’ne A-10 ve F-15 jetlerinin konuşlandırılmasına da karar verdi. ABD’nin İncirlik’te hâlihazırda A-10 jetleri bulunuyor.

ABD’li yetkililer tarafından Suriye’nin kuzeyindeki en güçlü müttefiklerinin Kürtler olduğu dile getiriliyor. Ancak Washington yönetimi, müttefiki ve NATO üyesi Türkiye’nin rahatsızlığından ötürü, Suriyeli Kürtlere desteğini kamuoyu ile paylaşma konusunda oldukça “dikkatli” davranıyor. ABD’li bir savunma yetkilisinin konuyla ilgili sözleri bunu doğrular nitelikte: “”Washington’un YPG’ye hava ikmali yapmak gibi bir niyeti yok. Ancak, gelecekte bunun önünde bir engel görmüyorum. Şu anda Türkiye hükümetinin yakın işbirliği olmaksızın herhangi bir şey yapmak mümkün görünmüyor.”

2010 – 2014 yıllarında ABD’nin Suriye Büyükelçiliğini yapmış olan ve bugün Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nde görevli Robert Ford ise konuyla ilgili “Kuzey doğu Suriye’deki ana silahlı güç YPG. Herkes ABD’nin, terör listesinde bulunan PKK’yle bağlantılı olan, bu Suriyeli Kürt grupla çok daha yakın mesai yürüteceğini bilmeli.” derken Uluslararası Af Örgütü’nün YPG’nin insan hakları ihlaline ilişkin raporuna değiniyor ve  “Bu grupla nasıl ilişki kuracağımız konusunda çok dikkatli olmalıyız.” sözlerine ABD’nin, Suriye’nin kuzeyine konuşlandıracağı gücün Esad güçleriyle onu devirmek isteyenler arasındaki esas savaşa dâhil olma hatasına düşmemesi gerektiği uyarısını ekliyor.