Soma Davası’nda “kömür karası” gün: Şirket kömür için işçileri ölüme gönderdi

Dün Soma Davası'nın dördüncü duruşması görülürken, işçilerin ifadeleri durumun vehametini ortaya koydu.

Soma Davası’nda “kömür karası” gün:  Şirket kömür için işçileri ölüme gönderdi

Türkiye’nin en büyük iş cinayetinin görüldüğü Soma Davası’nda dördüncü duruşma dün gerçekleşti. Duruşmada işçilerin ifadelerinin alınmasına devam edilirken, işçilerin ifadelerinde ön plana çıkan unsurlar ölüme göz yumulduğunu kanıtlar ölçüde.  Davanın dördüncü duruşmasında ifade veren işçilerin ifadesine göre şirket iş güvenliği konusuna hiç eğilmezken, bu konuda ısrarcı olan işçilere ise ceza kesiyormuş.

Duruşmada mağdur işçilerin dinlenmesine geçilmeden önce sanık avukatları, salonda bulunan ailelerin kendilerine hakaret ettiğini ve savunma yapmalarına engel olduğunu ileri sürerek, salonun boşaltılmasını istedi. Sanık avukatlarının talebi salonda tepkilere neden oldu.

İlk olarak dinlenen mağdur işçi Arif Dudu, 5,5 yıldır madende çalıştığını belirterek, olay günü kendilerinin yaşanan patlamadan haberi olmadığını ve kimsenin haber vermediğini söyledi. Ocakta yanan bir yer görmediklerini ancak yoğun gri renkli duman gördüklerini söyleyen Dudu, kendilerine işe alınırken herhangi bir eğitim verilmediğini ancak eğitim aldıklarına dair kağıt imzalatıldığını dile getirdi.

ŞİRKETİN TEK BİLDİĞİ “İŞ”

Katliam günü hava kesilmesine rağmen taşeron Ahmet Şengül’ün akrabası Serkan Şengül’ün hava kesilmesine rağmen “İş bitecek öyle çıkacaksınız” diyerek işçileri bırakmadığını söyleyen Dudu, patlama olan bölgede Park Teknik Şirketi döneminde bir göçük meydana geldiğini de belirtti.

İşçilerin tamamına yakını olay günü işin hiç durmadığına dikkat çekerken, duruşmanın seyrini etkileyecek önemli bir iddia ortaya atıldı. Olay günü şikayetçi olan kimi işçilerin işsizlik baskısından ötürü duruşma öncesi şikayetlerini geri çektiklerini belirten CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, işçilerin işsizlik kıskacına alındığını belirtti.

ŞİRKETİN KUSURLARI TEK TEK RAPORLANMIŞTI

Soma katliamı olarak bilinen 301 işçinin hayatını yitirdiği iş katliamına giden yolda şirketin açık kusurlu olduğu konusunda uzmanlar birleşiyor. TMMOB’nin yayınladığı pek çok raporda Soma AŞ’nin iş güvenliği konusunda hiçbir önlem almadığı, olay gününde yanmakta olan madende ortaya çıkan gazların tespitine karşın işin durdurulmadığına dikkat çekilmişti.

Soma’da yaşanan iş katliamında yaşananlar, adı duyulmayan pek çok madende benzer sorunların yaşandığını kamuoyuna aktarmıştı. Katliamın ardından bir buçuk yıl geçmesine karşın ise madenler hala işçilere mezar, sermayeye ise kâr olarak geri dönüyor.