“Sermayenin Koç’u” işçiye karşı

Koç Holding bünyesinde bulunan farklı sektörlerdeki yüzlerce işçi sendikal sebeplerle işten çıkartıldı. Koç Holding, farklı sektörlerde güdümlü sendikacılık anlayışına işyerlerinde izin verirken, bu durumu değiştirmeye çalışan işçileri ise aralıklarla ve farklı bahaneler ile işten çıkartıyor. Bunun son örneği Eskişehir’de bulunan Otosan’da yaşandı. 200’e yakın işçi Eskişehir İnönü mevkiinde bulunan fabrikada “sözleşmeleri bittiği” için işten çıkartıldı.... View Article

“Sermayenin Koç’u” işçiye karşı

Koç Holding bünyesinde bulunan farklı sektörlerdeki yüzlerce işçi sendikal sebeplerle işten çıkartıldı. Koç Holding, farklı sektörlerde güdümlü sendikacılık anlayışına işyerlerinde izin verirken, bu durumu değiştirmeye çalışan işçileri ise aralıklarla ve farklı bahaneler ile işten çıkartıyor. Bunun son örneği Eskişehir’de bulunan Otosan’da yaşandı. 200’e yakın işçi Eskişehir İnönü mevkiinde bulunan fabrikada “sözleşmeleri bittiği” için işten çıkartıldı. İşçiler duruma tepki gösterirken, sosyal medyada işçiler “kadroya geçmeyi beklerken, işlerinden olduklarını” dile getirdiler.

“Köle gibi çalıştırıp bizi kenara attılar” şeklinde tepkilerini gösteren işçiler, özellikle metal direnişi sırasında ciddi bir örgütlülük sergilemişlerdi. Mayıs ayında Bursa’da bulunan otomotiv fabrikası Renult’da başlayan, daha sonra Tofaş, Türk Traktör, Ford Otosan gibi otomotiv devlerine sıçrayan eylemlilik dalgasından en çok etkilenen Koç Holding olmuştu.

“SERMAYENİN KOÇ’UNA KARŞI BİRLEŞTİK”

Metal direnişinin etkilerini kırmayan çalışan Koç Holding yalnızca Ford Otosan’da “kadro değişikliğine” gitmedi. Gebze’de bulunan Arçelik LG fabrikasında da benzer bir durum yaşanırken, fabrikayı işgal eden ve daha sonra işten çıkartılan onlarca işçi ise direnişlerini sürdürüyor. Gene aynı şekilde sendikalı oldukları için işten çıkartılan “Gezi’nin unutulmazları” arasında yer alan Divan Otel’in işçileri de yüzlerce gündür direnişte.

DİSK’e bağlı Gıda-İş’e üye olan işçilerle, Arçelik LG fabrikası işçileri, Arçelik LG’nin Gebze’de işçilere açtığı davanın öncesinde bir araya geldi. İşçilere Koç Üniversitesi’nde çalışmakta iken daha önce yemekhane işçilerinin mücadelesine destek verdiği için işten çıkartılan akademisyen Yener Erköse de destek verdi. İşçiler Koç’un tutumunu eleştirirken, sermayenin Koç’una karşı birleştiklerini ifade ettiler.

“GÜDÜMLÜ SENDİKACILIĞA” İZİN

Bununla birlikte Koç Holding “güdümlü sendikacılığı” kullanmaya devam ediyor. Sarı sendika Türk Metal’e arka çıkan Koç Holding, fabrikalarında Türk Metal’in şovuna izin veriyor. Sendikal seçimler adı altında itibarı zedelenen sarı sendika Türk Metal’in “değiştiğini ispat etmesine” izin veren Koç Holding, yaşadığı sıkışmayı da işçileri tehdit ederek çözmeye çalışıyor.

Bu tehditlerin en çok yoğunlaştığı fabrikaların Beylikdüzü’nde bulunan Arçelik fabrikasında yaşanıyor. Fabrikada Türk Metal hakimiyeti zorla tutulurken, işçiler sarı sendikaya karşı kendi listleri ile işçi temsilciği seçimine girdiler. Sarı sendika Türk Metal’in desteklediği adaylar seçimi kaybederken, Koç Holding’in işçileri uyardığı iddia edildi.

İŞTEN ÇIKARTILAN İŞÇİLERİN SIRALI LİSTESİ

Koç Holding yaşadığı sıkışmayı “imaj tazeleme reklamlarıyla” aşmaya çalışırken, işçi düşmanlığını da “aşkla yaptığını” gösteriyor. İşte son bir yıl içinde Koç Holding’in sendikal sebeplerle çıkarttığı işçilerin işyerlerinin listesi:

1- Divan Otel yemekhanesi işçileri- DİSK’e bağlı Gıda-İş üyesi oldukları için işten çıkartıldılar

2- Ford Otosan Kocaeli işçileri- Metal direnişi sırasında Türk Metal’i kapı dışarı ettiler, Birleşik Metal İş’e geçtiler. Öncü işçiler ardı ardına sudan sebeplerle işten çıkartıldı.

3-Tofaş işçileri- Bursa’da başlayan metal direnişinin ilk ayaklanan kesimindendi. Onlarca gün direndiler, sarı sendikayı kapı dışarı ettiler. Taleplerinin tamamı karşılanmamasına karşın Koç Holding’e geri adım attırdılar. Koç Holding daha sonra işçileri parça parça işten attı. En son 200’e yakın işçi işten çıkartıldı.

4- Arçelik LG işçileri- Türk Metal’i fabrikalarından kovdular. Talepleri karşılanmayınca fabrikadan çıkmama eylemi gerçekleştirdiler. Polisler tarafından dövülerek gözaltına alındılar ve haklarında dava açıldı.

5-Ford Otosan İnönü işçileri- Metal direnişinin kalelerindendi. İşçiler çoğu talebini kabul ettirdi, kadroya geçme sözü verildi. Ancak daha sonra 200 tanesi “sözleşmeniz bitti” gerekçesiyle işten çıkartıldı.