Sendika istedi, Şişecam harekete geçti: 200 işçi çıkartılıyor

Sendika istedi, Şişecam harekete geçti: 200 işçi çıkartılıyor

Sendika istedi, Şişecam harekete geçti: 200 işçi çıkartılıyor

Kırklareli, Gebze, Bursa, Eskişehir ve Mersin’de toplam 12 fabrika ve Şişecam bünyesinde çalışan 5800 işçi ile cam sektöründe tekel olan Şişecam AŞ’de işçiler kapı dışarı edilme tehdidi ile karşı karşıya. Kristal- İş’in örgütlü olduğu Mersin bölgesindeki iki fabrikada ekonomik krizi bahane ederek 200’e yakın işçiyi işten atma kararı aldı. İşçiler işyeri yönetimi tarafından aranarak  yüzde 14 ila 26 arasında uygulanacak olan teşvik uygulamasından yararlanmaları yönünde baskı uygulanıyor.

İŞTEN ÇIKARTMA LİSTESİNDE “MUHALİFLER” ÇOĞUNLUKTA

Alınan kararın ardından Kristal İş sessizliğini korurken, işten çıkarılacak işçilerin neredeyse tamamı muhalif isimlerden oluşuyor. Bu durum işçiler arasında listelerin ve işten çıkarılma koşullarının sendika ve işveren işbirliği ile yapıldığı görüşünü hâkim kılıyor.

Yakın zamanda kapanan Topkapı fabrikası işçileri çatılara çıkıp direnerek yatay geçiş hakkını elde etmiş ve sendika yönetimi bu kapanışın da bundan sonraki yaşanacak kapanma ve daralmalara örnek olduğunu beyan etmişti.

Mersin’deki daralmada işveren – sendika işbirliğinin bir örneği de düşük ücret politikası. İşten çıkarılacak işçilerin tamamı muhalif ve en yüksek saat ücretli işçiler. Bu işçiler çıkarılarak ücret ortalaması düşürülecek. 5-6 ay gibi kısa bir süre sonra 450 tonluk fırın yatırımıyla tekrar işçi alımı yapacak olan Şişecam böylece düşük saat ücretli işçiler alarak ücret ortalamasını bir kere daha düşürecek.

İŞÇİLER HAREKETE GEÇİYOR

Tüm bu sorunlar eşliğinde işçiler ne yapacaklarını konuşuyor. İşçiler, Kristal İş’in geleneğinin mücadeleci ve işçiden yana olduğunu belirterek son yıllarda bu kimliğin yok olduğunu ve patron sendikası gibi davrandığını ifade ediyor.