Sahtekarlığın bedelini emekçiler ödeyecek

Volkswagen (VW)’nin egzoz gazı emisyon oranlarını aşağıya çeken özel bir yazılım yoluyla manipülasyon yaptığının belgelenmesinin ardından şirket içine düştüğü darboğazın maliyetlerini emekçilere ödeterek aşmaya çalışıyor. Dünya çapında 11 milyon aracı geri çağırmayı hedefleyen şirketin yeni CEO’su Matthias Müller, önerilerini Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi’ne sunacaklarını belirtti. Almanya’da yayın yapan Frankfurt Allgemeine Zeitung’a konuşan Müller, Federal Motorlu... View Article

Sahtekarlığın bedelini emekçiler ödeyecek

Volkswagen (VW)’nin egzoz gazı emisyon oranlarını aşağıya çeken özel bir yazılım yoluyla manipülasyon yaptığının belgelenmesinin ardından şirket içine düştüğü darboğazın maliyetlerini emekçilere ödeterek aşmaya çalışıyor. Dünya çapında 11 milyon aracı geri çağırmayı hedefleyen şirketin yeni CEO’su Matthias Müller, önerilerini Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi’ne sunacaklarını belirtti.

Almanya’da yayın yapan Frankfurt Allgemeine Zeitung’a konuşan Müller, Federal Motorlu Taşıtlar Dairesi’nin önerilerini kabul etmesi durumunda yedek parça siparişi vereceklerini belirtti. Eğer başarılı olurlarsa 2016’nın sonuna kadar bu değiştirme işlemini bitireceklerini bildiren Müller, “müşterilerinin” bu durumda etkilenmeyeceğini bildirdi.

Manipülasyonun duyulmasının ardından hisse senetleri hızla değer kaybeden VW’nin 5 milyar dolara yaklaşan bir zarara uğradığı konuşuluyor. Ek maliyetlerle birlikte bu miktarın katlanarak artması beklenirken, şirketin pazar kaynı sonucunda ciddi bir gerileme yaşayacağı tahmin ediliyor. Şirket ortaya çıkan masrafları karşılamak için yeni yatırımlarını durdurma veya erteleme kararı alırken, şirket yetkilileri tasarruflar kapsamında işçi giderlerinde de kısıntıya gideceklerini bildirdi.

ŞİRKET BİNLERCE İŞÇİYİ İŞTEN ÇIKARTABİLİR

Şirket yetkilileri tarafından yapılan açıklamada otomotiv üretim süreci boyunca işçi giderlerinin şu ana dek en yüksek orana çıktığını belirtti. Toplam giderler içinde ücretlerin yüzde 16.1 seviyesine çıktığını belirten şirket yetkilileri bu durumda kısıntıya gitmek zorunda kalacaklarını bildirdi.

VW’nin Wolfsburg’da bulunan merkezinde 60 bine yakın işçi çalışırken, otomotiv sanayinde ortalama işçilik giderleri yüzde 12 civarında bulunuyor. Bu durumda VW’nin binlerce işçi çıkartması beklenirken, ortalama ücretlerde de kısıntıya gitmesi bekleniyor. Sektörde rakiplerine karşı üstünlük kurmak için manipülasyon yapan şirketin, durumun ortaya çıkmasının ardından yaşadığı sıkıntıları emekçilere atarak sorumluluktan kaçmaya çalışması dikkatten kaçmadı. Alman sendikalarının duruma tepki göstermesi bekleniyor.