Bu rapor çok konuşulacak

Dünya Dopingle Mücadele Kurumu (WADA) tarafından kamuoyu ile paylaşılan doping raporu spor dünyasında çok konuşulacak.

Bu rapor çok konuşulacak

Dünya Dopingle Mücadele Kurumu (WADA) tarafından hazırlanan doping raporu dün kamuoyu ile paylaşıldı. İlgili raporda Rusya’nın hem Spor Bakanlığı, hem federasyon hem de sporcu düzeyinde yasaklı maddelerin kullanımı için usülsüzlük yaptığı belirtiliyor ve ülkenin atletizmden men edilmesi isteniyor.Ayrıca raporda Rusya’nın dopingle mücadele konusunda kayda değer adım atmadan uluslararası atletizm şampiyonalarına katılımının engellenmesi de talep ediliyor.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin WADA raporunu dikkate alması halinde Rus atletlerin 2016 Rio olimpiyatlarında yarışamaması gündeme gelebilir.
Özellikle 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında Rus yetkililerin ve Rus atletlerin doping yönetmeliklerini hiçe saydığı ve ‘Olimpiyat oyunlarını sabote ettiği’ ifadeleri raporda yer alıyor.
Raporda, 2012 Londra Olimpiyat oyunlarında altın madalya kazanmış olan Mariya Savinova-Farnosova ile bronz madalya kazanan Ekaterina Poistogova dahil toplam 5 atlet için de ömür boyu spordan men talebi yer alıyor.
Rusya’daki doping testlerini yürüten laboratuvarın müdürü Grigory Rodçenko’nun da işten çıkarılmasını tavsiye eden WADA raporunda, “Laboratuvar sürekli olarak baskılara maruz kalıyordu” deniyor.
Sonuçları pozitif çıkan doping testlerinin hasır altı edilmesi konusunda Rus hükümetinden ve Rusya istihbarat servisi FSB’den laboratuvar yönetimine baskı yapıldığı da raporun tespitleri arasında.
Raporda ayrıca FSB’nin Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen 2014 Kış Olimpiyat oyunları sırasında da dopingle mücadele merkezlerine sızdığı ve test sonuçlarıyla oynadığı iddiaları var.