Patronlar "uzlaşı" istiyor

1 Kasım seçimlerinin sonuçlanmasının ardından TUSİAD, TOBB, TURKONFED, MUSİAD gibi birçok patron örgütünden ilk açıklamalar geldi. Açıklamalarda uzlaşı isteğinin ön planda olması dikkat çekti.

Patronlar

1 Kasım seçimlerinin sonuçlanmasının ardından TÜSİAD, TOBB, TÜRKONFED, MÜSİAD gibi birçok sermaye örgütünden ilk açıklamalar geldi.

Yapılan açıklamalarda toplumsal uzlaşı, AB, ekonomik reformlar, dış politika ve barış süreci gibi konulara vurgu yapıldı.

TÜSİAD: Ortak akıl ve uzlaşı anlayışı ile hareket edilmeli

TÜSIAD 1 Kasım seçimlerine dair internet sitesinden yaptığı açıklamada ortak akıl vurgusu yaptı. Yapılan açıklamada şu görüşlere ver verildi: “İş dünyasının kurulacak hükümetten ve TBMM ‘den beklentisi, ilerletilmesi ve geliştirilmesi gereken siyasi reform ve kamu yönetimi, kalkınma ve rekabet gücü alanlarında bir dizi düzenlemenin süratle hayata geçirilebilmesi, AB üyelik sürecinin güçlendirilmesi ve bir süredir yıpratıcı düzeyde keskinleşmiş olan toplumsal kutuplaşmanın son erdirilmesi yönünde, ortak akıl ve uzlaşı içinde hareket edilmesidir.”

Açıklamada parlamentoda temsil edilen partilerin hukuk devletini güçlendirme yönünde uyum içinde çalışmasının arzu edildiği vurgusu yapıldı.

TÜRKONFED: Barış ortamı yeniden tesis edilmeli

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu Başkanı Tarkan Kadoğlu yazılı açıklamasında AB süreci, dış politika, ekonomi ve barış süreci başlıklarına değindi. Kadoğlu 2015 yılını kayıp olarak nitelerken yeni bir sinerji ile 2016 yılının kazanılması gerektiğini söyledi.

Rıfat Hisarcıklıoğlu (TOBB Başkanı) : Şimdi, ekonomi ve reformlara odaklanma zamanı

Hisarcıklıoğlu değerlendirmesinde “Yeniden ve güçlü bir tek parti iktidarının sandıktan çıkmış olması, huzur ve güvenin daha da güçlenmesi açısından büyük bir fırsattır. Türkiye şimdi bu fırsatı kullanmalı, ekonomi ve reformlara odaklanmalıdır” dedi.
Hisarcıklıoğlu açıklamasını ortak akıl ve uzlaşı vurgusu ile sonlandırdı.

Nail Olpak (MÜSİAD Başkanı): Bize düşen, milli iradeye saygı göstermektir

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Olpak “5 aylık belirsiz dönem ve uzlaşmaz görüntü veren siyaset anlayışı, milletin nezdinde kabul görmemiştir. Milletimiz her zamanki sağduyusu ile ‘7 Haziran’ı unutmayın, kısır çekişmelerden uzaklaşın, somut vaatlerle istikrarlı bir hükümet kurulmalıdır’ demiştir. Milletimizin, ülkemizin kalkınması yönünde gösterdiği tercihini, değerli buluyoruz. İş dünyasının önünün açılması, sosyal hayatta ve demokratik açılımlarda reformların devamı, daha hızlı ve adil işleyen bir hukuk devleti yolunda, birlikte üreteceğimiz sinerjinin tekrar yakalandığına inanıyoruz” dedi.