New Horizons ekibi, Plüton hakkındaki ilk raporunu yayınlandı

New Horizons ekibi, uzay aracının Plüton uçuşundan derlenen ilk verilerini içeren raporunu 3 aylık bir çalışmanın ardından tamamladı. Baş araştırmacı Alan Stern liderliğindeki bilim ekibinin hazırladığı rapor, bugün Science dergisinde yayınlandı. Bundan üç ay önce, Plüton ve ayları ilk kez görüntülenmiş, dünyaya ulaştırılan ilk görüntüler bilim dünyası ve uzay severler tarafından heyecanla karşılanmıştı. O zamandan... View Article

New Horizons ekibi, Plüton hakkındaki ilk raporunu yayınlandı

New Horizons ekibi, uzay aracının Plüton uçuşundan derlenen ilk verilerini içeren raporunu 3 aylık bir çalışmanın ardından tamamladı. Baş araştırmacı Alan Stern liderliğindeki bilim ekibinin hazırladığı rapor, bugün Science dergisinde yayınlandı.

Bundan üç ay önce, Plüton ve ayları ilk kez görüntülenmiş, dünyaya ulaştırılan ilk görüntüler bilim dünyası ve uzay severler tarafından heyecanla karşılanmıştı. O zamandan bu yana, elde edilen görüntüler inceleniyor ve cüce gezegen hakkında yeni bilgiler elde edebilmek için yoğun bir çaba sarfediliyordu. Sonunda bu çabalar meyvesini verdi ve hiç beklenmedik şekilde, Plüton ve aylarının çok dinamik ve renkli gezegencikler oldukları ortaya çıktı. Üstelik yüzeydeki jeolojik aktivitelerin bazılarının yakın zamana ait olduğu, bazılarının ise güneş sisteminin doğuşuna kadar uzanan bir zaman aralığını kapsadığı ortaya çıktı.

Ana cüce gezegene dair ilk bulgulara göre, Plüton’da donmuş halde su bulunduğu kesinlik kazandı. Gezegenin bazı bölgelerinde, çapı 280 kilometreye varan yoğun krater yatakları bulunurken, bazı bölgelerinde ise geniş düzlüklere yayılmış kratersiz alanlar bulunduğu keşfedildi. Kraterlerin yoğunluğu, gök cisimlerinin yaşlı olduğuna ve yaşamsal belirtilerin bulunma olasılığının az olduğuna işaret ediyor. Plüton’un meşhur kalbe benzeyen geniş alanı, aslında neredeyse ortadan ikiye bölünmüş durumda. Sputnik Düzlüğü adı verilen alan, oldukça düz bir satha sahip ve bilim adamları açısından önem arzediyor. Bu düzlüklerin nasıl oluştuğu ve kraterlerin nasıl yeniden şekillendiği, nasıl dolduğu soru işareti olarak kalmaya devam ediyor.

pluto-buzul

Solda yoğun kraterli bir yapıya sahip Cthulhu alanı, sağda ise Sputnik Düzlüğü yer alıyor. Birkaç hafta önce keşfedilen donmuş su-buz birikintileri mavi renkli gösterilmiş.

Plüton’la ilgili ikinci önemli bulgu, gezegenin gerçekten renkli olduğuyla ilgili! Toprakta ve atmosferde donmuş halde bulunan azot ve metanın morötesi ışınlar ve yüklü parçacıklar tarafından ışımaya maruz kalması sonucu ortaya çıkan Tholin adı verilen refrakter organik maddeler sayesinde bu renklerin oluştuğu düşünülüyor. Plüton’un kahverengiden turuncuya, pembenin çeşitli tonlarına kadar farklı renklerde görünüyor olduğu renkli kameralarla kesin olarak tespit edilmiş.

pluto-renkli