‘Milli içki’ye dokunan yanar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ‘milli içki’ ilan ettiği ayrana dokunan Çaykur cezalandırıldı.

‘Milli içki’ye dokunan yanar

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Çaykur tarafından üretilen bir markanın reklamlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘milli içki’ ilan edilen ayran için “kötüleyici ve saldırgan ifadeler” kullandığı gerekçesiyle Çaykur’u cezalandırdı.

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan’ın haberine göre bakanlık, rap şarkıcısı Ceza’nın reklamlarında oynadığı buzlu çay içeceğinin reklamlarının durdurulmasına ve Çaykur’a 220 bin lira ceza verilmesine karar verdi.

Bakanlık, Çaykur markası bünyesindeki buzlu çay içeceğinin reklam filminde Ceza’nın seslendirdiği şarkıda, Türk mutfağına ait yemeklerin yanında buzlu çay içeceğinin içilebileceği yönündeki ifadeleri kanuna aykırı buldu.

‘Ayran tüketimini engellemeye yönelik olumsuz mesaj’

Bakanlık kararında “Ceza isimli şarkıcının rol aldığı reklam filminde ‘Ayranı denedim, o uyutuyor zaten’ ifadesine yer verilerek, bir sofra içeceği olan ayranın herhangi bir veriye dayanmadan kötülendiği, tüketicilere ayran tüketimini engellemeye yönelik olumsuz bir mesaj verilerek ayran yerine reklamı yapılan ürünün tüketimine yönlendirildikleri belirlendi” denildi.

Reklam filminde ayranın uykuya yol açtığı hususundaki iddiaların ispatlanmadığını vurgulayan bakanlık, “Ayran pazarında faaliyet gösteren firmalar aleyhine haksız rekabet yaratıldığına karar verildi. Saldırgan ve kötüleme içeren bir reklam kampanyasıyla ayranla ilgili olumsuz algı yaratılarak dürüst rekabet ilkesi ihlal edildi” ifadelerini kullandı.